Katkin všemír

кісель – kiseľ

Sladké dezerty nemusia byť len o pečených či krémových koláčoch. V tejto časti Európy si totiž svoje popredné priečky v obľúbenosti presadil ovocný želé nápoj s názvom Kissell v Estónsku, kisseli vo Fínsku, ķīselis v Lotyšsku, kisiel v Poľsku, кисiль na Ukrajine, кисель v Rusku a napokon v Bielorusku кісель. Je svieži, príjemne sladký, plne ovocný a totálne sa hodí v lete pri grilovačkách, alebo len tak si ho popíjať na teráske v záhrade. Tradične sa používa bobuľové ovocie, poprípade jahody, alebo proste kto čo ľúbi.

Príprava tohto nápoja je veľmi jednoduchá a rýchla. Ták poďme na to.

Receptúra tak pre 4 osôbky do džbánika.

  • 200-300g ovocia (čerstvé-mrazené). Ja som použila mrazenú lesnú zmes.
  • 1l vody
  • 3-4PL cukru
  • 2PL kukurič. škrobu

Ovocie si treba poriadne rozmixovať. Ak použijete mrazené, treba ho najprv rozvariť a potom rozmixovať na pyré, ktoré vlejem späť do hrnca, vsypem cukor, vlejem polku vody a varím asi 7 až 10 minút. Zatiaľ si v druhej polke vody vymiešam škrob a po uplynutí spomenutého času vlejem do hrnca aj túto vodu. Varím ešte asi 3 – 4 minútky, kým nápoj nezhustne.

Pije sa teplý aj studený. Veľmi radi si do neho dávajú zmrzlinu, šľahačku, alebo ho proste pijú len tak. My sme si skúsili teplú verziu, do ktorej sme si dali zmrzlinku

Ale aj studenú, ktorú si viem v lete predstaviť aj s citrónikom, mätou, alebo inými bylinkami. A hlavne ja ako milovníčka jahôd si určite spravím aj jahodový kiseľ. My v našich končinách asi vynecháme škrob, ale je to s ním taký zvláštny drink s gélovou konzistenciou, čo je vcelku zaujímavé. Niektorí si ho robia ešte hustejší a papajú to aj ako taký redší puding.