бліны – Blini
Čo som ale včera nespomenula je, že títo rusáci milujú úplne najviac na svete palacinky. Či sme v Ukrajine, Rusku, Bielorusku, všade sú na prvých priečkach palacinky plnené, prekvapivo, kulagou! Okrem toho všade pchajú tvaroh a kyslú smotanu, alebo šľahačku. Tak si aspoň opäť precvičím palacinky, ktoré samozrejme stále neviem dokonale tenké… A absolútne ma to netrápi. Sú to palacinky? Sú! Rátajú sa všetky? Rátajú!
Na cesto:
- pol litra mlieka – to je 500ml
- 2 vajká
- 250g múky
- štipka soli
- 1 PL oleja plus olej na vymazanie panvice
Na plnku dávam spomínanú kulagu, poprípade tvaroh zmiešaný s práškovým cukrom, do ktorého môžte pridať vanilkovú pastu.
Všetky suroviny na cesto vymiešame tak, že do vyšľahaného mlieka s vajkami a soľou, pomaly a v etapách, za stáleho miešania pridávame múku. Poctivo cesto vymiešame do hladka a necháme pol hodinku odddychovať, aby sa krásne prepojilo. Potom štandardne robíme palacinky… Kto ako vie.
No a papáme.
Ja som si tento dezert kapku vytuningovala a spravila som si túto palacinkovú tortu, ktorú som zjedla skoro celú úplne sama.
Vrstvila som tvaroh zmiešaný s vanilkovým pudingom (tým proteínovým mňamkovým), kulagu a čerstvo vyšľahanú šľahačku. Na vrch som nastrúhala čokoládu a ozdobila cukrovými guľôčkami.
Naprostá dokonalosť!!!