Katkin všemír

Zserbó (Emil Gerbeaud)

Keď si odmyslím dukátové buchtičky, almás pite a bublaninu, žerbó je ocinkov úplne ten najobľúbenejší sviatočný koláčik na svete. U nás sa pečie väčšinou na Vianoce, resp. na spomínané sviatky, tak ako aj v samotnom Maďarsku. Nakoľko však máme výnimočnú chvíľu, upiekla som ho na počesť prvej návštevy mojich rodičov v našom novom domčeku. A podľa tohto receptu je naozaj úžasný.

Na cesto:

  • 500g polohrubej múky
  • 250g izbovou teplotou zmäknutého masla
  • 1ks vajko
  • 20g droždia, alebo balík sušeného
  • 50g cukru
  • 100ml mlieka
  • štipka soli

Na plnku:

  • 250g mletých vlašských orechov
  • 100g práškového cukru
  • 450g marhuľového džemu (ideálne domáceho a kyselkavého)

Na čokopolevu:

  • 200g obľúbenej kvalitnej čokolády
  • 50g masla

Cesto sa vyrobí ako klasické kysnuté cestíčko. Tentokrát som podvádzala a uchýlila som sa k sušenému droždiu. Takže všetko suché zmiešam dokopy, primiešam maslo a všetko tekuté v ideálnej teplote, vymiesim cesto a nechám hodinku kysnúť. Potom si cesto rozdelím na 3 či 4 pláty (podľa veľkosti plechu – ja som mala 4 a plech veľkosti 20x30cm) a vyvaľkám do tenka.

tip: cesto vaľkám na silikónovej podložke, pomocou ktorej plát preklopím na pekáč. (pre blondíny: viď video A. Polákovej)

Na maslom vymastený pekáč položím prvý plát, natriem lekvár, posypem pomiešané mleté orechy s cukrom, položím plát a takto vrstvím až kým nepoložím posledný plát. Ten popichám vidličkou a nechám ešte pol hodinku podkysnúť. (Môže sa vyvaľkať aj hneď po vymiesení, naplní sa a nechá sa hodinku kysnúť). Pred pečením pretriem koláčik troškou mlieka, alebo masla a pečiem zhruba pol hodinku pri teplote 180°C.

Vychladnutý koláčik polejem čokoládovou polevou a nechám zatuhnúť. Niektorí maďari dávajú ešte pod čokoládu jednu vrstvu lekváru, ale voľba je už na vás. Tramtadadaaaa

Podľa tohto receptu vôbec nieje suchý a je vyvážene sladký. S pohárom mlieka, alebo k čajíku či kávičke je absolútne dokonalý.