Katkin všemír

Wienerbrød

V roku 1850 spustili dánski pekári štrajk, čo spôsobilo, že majitelia pekární boli nútení si najať iných pekárov. A tak do krajiny prikvitli Rakúšania, ktorí so sebou priniesli aj nové recepty, chute a tradície pečenia. Stalo sa však to, že tieto novinky chytili obrovský úspech a boli natoľko populárne, že po skončení štrajku si domáci pekári osvojili tieto rakúske recepty, ktoré si už ale upravili podľa seba. No a takto vzniklo tradičné dánske pečivo wienerbrød.

Pre tieto šmakocinky sú typické rôzne tvary, náplne a na vrchu sú poliate rôznymi polevami, glazúrami, posypané orechmi… Najčastejšími plnkami sú krémy, džemy, ovocia, a tvary prevládajú napríklad osmičky, špirály, slimáky… Proste fantázii sa medze nekladú.

Takže prichádza ďalšia skúška v podobe pľundrového cesta, ktoré sa robí z kysnutého cesta skladaného ako lístkové, čím vo vnútri pečiva vzniknú vzdušné, mäkké, maslové lístky. Fu, tak poďme na to.

Pripravila som si

  • 500g múky
  • 350g masla
  • kocku droždia
  • 300ml mlieka
  • 1/2 čl soli
  • 1vajko
  • 50g cukru
  • 1čl kardamonu

Najprv si klasicky vymiesim kysnuté cesto a nechám ho pekne nakysnúť aspoň hodinku. Kým sa tak deje, zoberiem si maslo a valčekom z neho vybúcham placku, ktorú zabalenú vo fólii nechám v chladničke. Po nakysnutí cesto vyvaľkám zhruba do takej velkosti, aby maslo pokrylo 3/4 jeho plochy. Balím ho presne tak isto ako pri lístkovom ceste. Takže trojklad a šup do chladničky. Po hodine ide štvorklad a chlad. Potom aspoň po tri trojklady, s chladením medzi skladaniami. Ideálna teplota cesta pri skladaní je 10°C. Je dôležité udržiavať cesto studené, inak by vrstvy splynuli a nevznikli by krásne lístky. Viac podrobností ako skladať cesto:

No a potom už len cesto nakrájať, postáčať, naplniť podľa chuti, nechať aspoň dve hodinky kysnúť, potrieť vajkom a upiecť pri teplote 220°C 10-15 minút, podla veľkosti.

Typickou polevou je cukrová mandľová glazúra, ktorú som si spravila vymiešaním 80g práškového cukru s 2čl mlieka a 1/2čl mandľového extraktu.

Je božsky nadýchané, mäkké, šťavnaté a jemne chrumkavé na povrchu. Maslové lístky sa doslova rozpadávajú v ústach. 🤤