Katkin všemír

Welsh cakes

Veľkú Britániu tvorí Severné Írsko, Wales, Škótsko a Anglicko. Okrem spoločných tradičných receptov, typických pre Spojené Kráľovstvo, má každá krajina aj svoj špecifický dezert. Pre Wales sú to koláčiky, ktoré sa pečú na Saint David’s Day, oslavovaný od 12. stor. 1. marca. Tento deň v r. 589 totiž Svätý David, patrón Walesu, zomrel. A tak som si prichystala

  • 225g múky
  • 60g cukru
  • 1/2 čl spiced mix ( mix škorice, muškátového orieška a nového korenia). Niektorí pridávajú klinček, zázvor, čím sa blížime k perníkovému koreniu.
  • 1 čl PDP
  • 100g masla
  • 1 vajko
  • ak treba, 1 – 2 PL mlieka
  • hrozienka (ja ich nelubim, tak som si dala čoko chips)
  • štipku soli
  • sadlo, maslo, olej na opekanie

Vypracujem si vlastne voňavé sušienkové cesto, ktoré zabalené vo fólii nechám odpočívať v chladničke. Potom si ho rozvaľkám na hrúbku 5mm a vykrojím 6cm široké kruhy. Na panvici rozpálim masielko a na miernom ohni opekám z každej strany po 2 – 3 minútky do zlatohneda. Hotové sa jemne pocukrujú a podávajú sa s maslom a džemom. Ja už vás ale vidím ako na to mažete nutellu 😀

Sú veľmi zaujímavé. Chutia ako cookiesky, ale sú mäkké a vláčne. Veľmi príjemné je ich jesť s džemom a masielko tomu dodáva lahodnosť. Ja si ich viem ale predstaviť aj s kopčekom šľahačky, ako také sladké jednohubky.