Waffles
Belgické wafle sú celosvetovým fenoménom, ktorý nesmie v našom rebríčku a kuchyni chýbať. Nebudem hlavičky zaťažovať omáčkami a rovno sa pustím do roboty.
Na pár ranných waflí pre jednu rodinku:
- 250g múky
- 20g cukru
- polku droždia
- 130ml mlieka
- 60g masla
- štipka soli
- vajko
- 1 čl vanilkovej pasty
- za hrsť Belgických cukrových perlí
Cesto sa vypracuje ako klasické kysnuté cesto, čiže si odlejem kúsok mlieka a zohrejem na 38°C. Do neho dám cukor, droždie a kým sa zobúdza, preosejem múku, soľ, nalejem zvyšné mlieko s rozpusteným maslom, vajko, vanilku a nakoniec kvások. Vymiesim a nechám aspoň hodinku rásť. Potom cesto vyvaľkám a posypem cukrovými perlami. Biele Belgické som síce nezohnala, ale zas s tými farebnými to bolo také veselšie.
Potom som to zrolovala, nakrájala a narobila guľky (podľa toho aké veľké waffle kto chce). Nechala som ich tak pol hodinku kysnúť a potom už len šup s nimi do wafflovača. Pečú sa asi 3-4 minútky do zlatohneda.
Z vonku sú úžasne chrumkavé a zvnútra jemnúčko mäkkučké. Typické pre Belgické waffle sú práve tie rozpustené cukrové kryštáliky.
Papajú sa s čím len chcete… S ovocím, džemom, šľahačkou, jogurtom, nutellou… Mňam mňaaaaam