Katkin všemír

Waffles

Belgické wafle sú celosvetovým fenoménom, ktorý nesmie v našom rebríčku a kuchyni chýbať. Nebudem hlavičky zaťažovať omáčkami a rovno sa pustím do roboty.

Na pár ranných waflí pre jednu rodinku:

  • 250g múky
  • 20g cukru
  • polku droždia
  • 130ml mlieka
  • 60g masla
  • štipka soli
  • vajko
  • 1 čl vanilkovej pasty
  • za hrsť Belgických cukrových perlí

Cesto sa vypracuje ako klasické kysnuté cesto, čiže si odlejem kúsok mlieka a zohrejem na 38°C. Do neho dám cukor, droždie a kým sa zobúdza, preosejem múku, soľ, nalejem zvyšné mlieko s rozpusteným maslom, vajko, vanilku a nakoniec kvások. Vymiesim a nechám aspoň hodinku rásť. Potom cesto vyvaľkám a posypem cukrovými perlami. Biele Belgické som síce nezohnala, ale zas s tými farebnými to bolo také veselšie.

Potom som to zrolovala, nakrájala a narobila guľky (podľa toho aké veľké waffle kto chce). Nechala som ich tak pol hodinku kysnúť a potom už len šup s nimi do wafflovača. Pečú sa asi 3-4 minútky do zlatohneda.

Z vonku sú úžasne chrumkavé a zvnútra jemnúčko mäkkučké. Typické pre Belgické waffle sú práve tie rozpustené cukrové kryštáliky.

Papajú sa s čím len chcete… S ovocím, džemom, šľahačkou, jogurtom, nutellou… Mňam mňaaaaam