Katkin všemír

Vínarterta (Randalín)

Každá krajina má svojho reprezentanta, ktorý je pre ňu absolútne typický a nenahraditeľný. Takýmto Islandským národným dedičstvom, ktorý je zároveň aj symbolom kultúrnej hrdosti, je práve tento koláčik. Sranda je tá, že na Islande je síce takmer zabudnutý, no v Kanade je totálne populárny, ba dokonca literatúra píše až o posadnutosti. Do Kanady pricestoval v r. 1875 počas veľkej vlny prisťahovalectva islandských imigrantov. Má tu veľmi silné zázemie medzi potomkami, ktorí sa hrdia týmto sladkým národným dedičstvom.

Pozbierala som kopec receptov a po dôkladnom štúdiu som sa dopracovala k tomuto výsledku. Ingrediencie, ktoré recepty píšu, sú na tradičnú veľkosť koláča s priemerom 23cm. Nakoľko sme dvaja, robila som polovičnú dávku s priemerom 11cm, aby sme ho nejedli mesiac, čo by nám ale asi ani nevadilo…

No nebudem predbiehať a pustím sa rovno do príprav (ingrediencie píšem na tradičnú veľkosť 23 cm).

Na cesto:

  • 225g masla
  • 200g cukru
  • 500g múky
  • 2 vajká
  • 1 a 1/2 čl PDP
  • 1/2čl kardamónu
  • 1čl vanilky
  • 1čl mandľového extraktu
  • 30 – 50ml mlieka podľa potreby
  • štipka soli

Plnka:

  • 1kg sušených sliviek
  • 500ml vody
  • 100g cukru
  • 1/2čl škorice
  • 1čl vanilkovej pasty
  • 1/2 čl kardamonu

Icing:

  • 4 PL mäkkého masla
  • 6PL (zarovnané) práškového cukru
  • 2PL mlieka
  • 1čl mandľového extraktu

Ako prvé si uvarím plnku. Vezmem si sušené slivky, ktoré zalejem vodou a varím asi 15-30 minút do mäkka (za občasného miešania). Keď sú mäkké, tyčovým mixérom ich rozmixujem, pridám zvyšné ingrediencie a nechám vychladnúť.

Kým mi chladne plnka, spojím všetky suroviny potrebné na cesto a vytvorím kompaktnú hmotu, ktorú nakrájam na 7 rovnakých kúskov (ja som si ich vážila, aby boli naozaj rovnaké). Tieto guľky si vyvaľkám na kruhy, ktoré sú veľké 23 cm a pri teplote 180°C ich pečiem cca 10-12 minút.

Keď mám plnku aj sušienky vychladnuté, začnem vrstviť sušienky s plnkou. Poslednú vrchnú sušienku ale nechávam holú, pretože na ňu pôjde icing. Na záver, ak ostane plnka, môže sa potrieť bok, ale nieje to potrebné. Teraz sa musí celý koláčik zabaliť do fólie a nechať odpočívať minimálne 3 dni, ideálne aspoň týždeň. Tak som ho šupla do komory a nechala napospas osudu.

Keď prejde tento čas, vrchná sušienka sa potrie icingom, ktorý sa prichystá vyšľahaním všetkých spomenutých ingrediencií.

Poviem to takto. Sušené slivky fakt nemám rada. Keď som koláčik robila, koštovala som. Plnka sa dala, ale nebolo to zrovna niečo, po čom by som túžila. Sušienky sú dobré, klasické maslové, ktoré vždy chutia. Spolu to bolo ok, ale tam to skončilo. Keď som však po týždni ochutnala tento usadený koláč spolu s mandľovým sladkým masielkom, oči mi vypadli, chute zamrzli a opäť prišiel ten šok, že no do $ß*>. Keksík zmäkol a s tou plnkou a icingom to tak mega išlo k sebe. Je vynikajúci a chutil všetkým, čo ho koštli. Určite vyskúšajte!

Čo sa týka ochutenia, vládne medzi potomkami hádka ohľadne korenín. Niekto dáva len škoricu, iný len vanilku, kardamón, alebo mandľový extrakt. Mnohí ale dávajú zo všetkého, alebo len niektoré kombinácie. Taktiež je konflikt aj o tom, či má ísť do plnky alkohol v podobe vodky, alebo burbonu, alebo žiadny. O počtoch vrstiev ani nevravím..5, 6, 7? A aký je ten váš favorit?