Katkin všemír

Victoria sponge

Povestný čaj o piatej si tu sŕkajú s veľkou obľubou a j s nejakým tým koláčikom. Jedným z typicky tradičných dezertov, ktorý tvorí základ ich tort, je práve táto vláčna maslová piškóta s džemom a krémom, ktorý je buď maslový, alebo šľahačkový. Maslový sa skôr dáva do tort, šľahačka k tomu spomínanému čajíčku. Tak som si takúto príjemnú verziu upiekla aj ja.

Úplne všetky recepty mali rovnaký pomer gramáže masla, cukru a múky. Čiže aký veľký koláč chcem, toľko si odvážim. Na môj koláčik som si vzala

  • 100g múky
  • 100g masla
  • 100g cukru
  • 2 vajká
  • 1čl PDP
  • štip. soli
  • 1čl vanilkovej pasty
  • 1-2PL mlieka
  • džem – buď malinový alebo jahodový. Ja som si uvarila mrazené jahôdky a pridala k nim trochu džemu. Tým nebol taký sladký a hutný.
  • 200ml šľahačky

Cesto som si spravila ako klasickú piškótu. Čiže žĺtka s polkou cukru som si vyšľahala do bledej peny, do ktorej som pridala vanilku, mlieko a rozpustené maslo. Bielka som si tiež vyšľahala do pevného snehu s druhou polkou cukru a soľou. Nakoniec som ho nastriedačku po častiach miešala spolu s preosiatou múkou a PDP, k žĺtkam. Vo forme 20×20 som ho piekla pri teplote 160°C asi 25 minút. Väčšina receptov uvádzali dvojnásobné množstvo, ale piekli v dvoch takto veľkých formách. Ja som si upečené cesto rozdelila na polku. Nám to takto stačilo.

Na spodnú piškótu si niektorí dali sirup, alebo mlieko pre šťavnatejší korpus. Tak som si dala aj ja. Na to sa natrie poriadna vrstva džemu, šľahačky a opäť to isté.

Navrch som si dala čerstvé ovocie a vychutnala si ho pri šálke čaju o piatej.

Je to ako taká vytuningovaná poschodová jemná maslová bábovečka.