Verwurelter – „zmätené“
Tak tieto rozkošné uzlíky ma dostali. Tradične sa robia na karneval a v starých receptoch sa píše, že po upražení sa žena musí osprchovať a prezliecť do čistých šiat, inak by na slávnosti mohla byť obhrýzaná, nakoľko by voňala ako sladký uzlík.
Zobrala som si
- 125g múky
- 1/2 vajka
- 35ml šľahačkovej smotany
- 20g cukru
- 35g masla
- 10g droždia
- štipku soli
Cesto som si vypracovala ako bežné kysnuté, ktoré je ale pevnejšie. Nechala som ho klasicky vykysnúť a potom som si vyrobila dážďovky hrubé 1 cm a dlhé 10 cm. Tie som zauzlila a opäť nechala prikryté kysnúť.
No a potom som ich už len nahádzala do oleja a do zlatista vypražila.
Chuťovo sú naozaj fanastické, niečo medzi šiškou a cookieskou – chrumkavé z vonka a mäkké zvnútra s príjemne sladkou, maslovosmotanovou chuťou. Mňam mňááááám