Katkin všemír

Tufahije

Ďalším fantastickým Balkánskym dezertom sú tieto plnené sladké jablká s kopcom šľahačky navrchu. Oooo áno, toto mi tiež veľmi chutilo 😀

Zobrala som si jablká, ktoré som ošúpala a vyrezala stredy. Takto pripravené som ich vložila do vriaceho sirupu z

  • 750ml vody
  • 150g cukru
  • 3PL citrónovej šťavy
  • vanilky
  • pre chuť sa môže pridať aj škorička

S otáčaním som ich varila zhruba 15 minút, potom som ich vybrala a nechala vychladnúť. V priebehu tohto času som si pripravila orechovú plnku z

  • 50ml šľahačkovej smotany (môže byť aj mlieko alebo kombo)
  • 50g mletých orechov
  • kúsok masla
  • 1čl práš. cukru, popr. 10g vanilkového cukru

Maslo s mliekom/smotanou a cukrom som zvarila a vliala do orechov. Takto sparenú pastu som nechala vychladnúť. Keď všetko vychladlo, naplnila som jablká pastou a jemne celé poliala zvyšnou sladkou vodou. Nakoniec som ich ozdobila šľahačkou, posypala mletými orechmi a pustila sa do jedenia. Mňam mňaaaaam