Katkin všemír

Torta titano

Hoci je receptúra tohto koláčika patentovaná a prísne tajná, podľa videí z výroby, zloženia na obale a zozbieraných receptov rôznych napodobiteľov, som upiekla niečo, čo sa mu aj celkom podobalo. A hoci neviem aký je ten originál, tento chutil naozaj fantasticky! Je to taký mandľovoarašídový sendvič plnený úžasnou čokoládovou ganache s mäkkou pusinkou. V práci mal obrovský úspech a baby si z neho ukrajovali a ukrajovali a ukrajovali… až zrazu nebolo z čoho 😁

Na cesto som si vzala

  • 140g masla
  • 40g medu + 10g cukru
  • 1 žĺtko
  • 50g mletých lúpaných a 50g mletých nelúpaných mandlí
  • 80g mletých arašidov (ja som dala solené pražené)
  • 110g múky

Na ganache

  • 50g čokolády
  • 50g šľahačkovej smotany
  • lyžička vodky, alebo podobného alkoholčeku
  • štipka soli
  • vanilka

Na pusinku

  • 1 bielko
  • 50g cukru
  • 25ml vody
  • citrónová šťava
  • štipček soli

A na čokopolevu

  • 40g čokošky
  • 30g masielka

Cesto som vypracovala (do rozpusteného medu s cukrom a maslom som nahádzala zvyšok) a po oddychu v chladničke vyvaľkala na asi 1-2 cm hrubý plát v tvare obdĺžnika (môj bol taký tenší, ale aj takto to bolo dobré). Potom som ho popichala vidličkou a piekla pri teplote 180°C cca 15-20 minút, podľa hrúbky, do zlatohneda. Zatiaľ som si urobila ganache. Zohriala som si smotanu, do ktorej som dala čokoládu, nechala chvíľu pôsobiť a do hladka vymiešala. Nakoniec som pridala zvyšok a hotovo. Za ten čas sa mi upieklo cesto a kým mi to trošku povychladlo, som spravila pusinku. Postavila som si na sporák cukor s vodou na sirup a kým dosiahol 118°C som si pomaly šľahala tuhý sneh so soľou, do ktorého som hotový sirup zašľahávala niekoľko minút. Nakoniec som pridala citrónovú šťavu a hotovko.

Skladanie koláča je už ízy. Cesto som si nakrájala na dva rovnako veľké štvorce. Po obvode jedného plátu som cukrárskym vreckom naniesla pusinku a stred vyplnila čokoládovou ganache. Prikryla som to druhým plátom a nechala stuhnúť v chladničke. Nakoniec som si rozpustila čoko s maslom na polevu, ktorú som štetcom naniesla po celom boku koláčika a opäť nechala stuhnúť.

To arašídovomandľové mäkké cestíčko s čokoládkou a sladkou pusinkou jednoducho ide k sebe. Na také to poobedné mlsaníčko ku kávičke úplne dokonalé. 😋