Torta Garash
Jedným z najpopulárnejších a najobľúbenejších Bulharských dezertov je koláčik, ktorý vymyslel rakúsko-uhorský cukrár Kosta Garash v roku 1885 v honosnom hoteli mesta Ruse. Postupne sa preslávil po celej krajine, v ktorej ho nájdete snáď všade.
Tradične sa skladá z piatich bielkových plátov s vlašskými orechami, ktoré sú hrubé 2 mm a spojené vyšľahanou čokoládovou ganache. Nakoniec je celý schovaný v čokoládovej poleve a zdobený nasekanými orechami (najmä pistáciami), alebo kokosom (ktorý zvyknú farbiť na zeleno).
Receptúra:
- 8-9 bielkov (podľa veľkosti)
- 200g mletých vlašákov
- 200g práš. cukru ( ja som ale dala 100g, to je tak akurát)
- soľ
- 1PL múky
Na ganache
- 400ml šľahačky
- 400g čokolády
- 100g cukru (alebo podľa chuti a sladkosti čokolády. Ja som nepridala)
A na polevu
- 200g čokolády
- 2PL oleja (ja som dala s citrónovou príchuťou a bolo to mega)
Najprv som si vzala šľahačku, naliala ju do hrnca a keď začala na okrajoch bublinkať, hodila som do nej čokoládu. Za stáleho miešania som ju roztopila a keď bol krém hladký, odstavila som ho z ohňa. Keď vychladol, šupla som ho do chladničky, aby poriadne stuhol.
Potom som si vyšľahala bielka so soľou do pevného snehu, do ktorého som jemne vmiešala suché ingrediencie. Na papier som si nakreslila kruhy (26cm), na ktoré som naniesla cesto a pri teplote 160°C piekla asi 10 minút. Je príjemne mäkké a voňavé.
Keď vychladlo, navrstvila som vyšľahanú ganache, potrela aj kraje a šupla to do chladničky na hodinku. Potom som už len rozpustila čoko s olejom na polevu a rustikálne napatlala na tortu. Nakoniec som ju tradične ozdobila nasekanými orechami s kokosom, lebo som nerozhodná a opäť som ju dala do chladničky.
Mňam mňaaam
P.S. moja torta je robená z polovičnej dávky a je široká cca 16cm 😅