Tinginys – „Leňoch“
Na tento typ dezertu, v podobe čokoládovej salámy, som narazila už pred tým, ale do rebríčkov sa nakoniec nepredral. Preto som rada, že v Litve tento leňoch vládne na prvých priečkach a mne teda nič nebránilo tomu, aby som si ho spravila.
Vzala som si potrebné ingrediencie na tento malý skúšobný šulček
- 100g maslových sušienok
- 100g sladeného kondenz. mlieka
- 50g masla
- 2PL kakaa
- št. soli
Postup je naozaj veľmi jednoduchý. Najprv som si v mise nalámala sušienky na menšie kúsky, ale nie drobné. Do rendlíka som dala rozpustiť maslo, ku ktorému som pridala salko, potom soľ a nakoniec kakao. Chvíľku som to nechala prebublať do hustejšej kaše a naliala zmes na sušienky. Vidličkou som to celé poctivo premiešala, aby sa všetky zložky spojili do jednotnej hmoty. Potom som si pomocou fólie vypracovala šulec, ktorý poputoval do chladničky na minimálne 6 – 8 hodín, ideálne na celú noc.
Na druhý deň som si vybrala leňocha z chladničky a môj Janíčko zhrozene skonštatoval, láska, neviem čo to je, ale vyzerá to ako to, čo robíš po káve…😅
Preto je vhodnejšie vystlať nejakú peknú formu papierom na pečenie, alebo fóliou a vložiť zmes do nej. V každom prípade sa pohľad zmenil, keď sme to ochutnali…
Je famózniansky!!! Zvyknú sa do neho dávať aj rôzne orechy, robia sa aj s bielou čokoládou, s karamelom… Chute som si zo zvedavosti spojila aj s arašídami, s ganache zo slaného karamelu, (ktorý mám už stále v chladničke pre prípad potreby experimentovania) a mega to išlo k sebe. Teším sa, keď si ho znovu spravím s vlastným tuningom, napr. aj v takejto verzii, ale so slanými sušienkami, alebo praclíkmi. 🤤