Tikvenik
S prichádzajúcou jesennou atmosférou som rozvoňala domácnosť touto famóznou Bulharskou tradičnou štrúdľou, ktorá je plnená maslovou tekvicovoorechovou plnkou so škoričkou. A ja ako milovníčka tekvice som si faaakt prišla na svoje 😀
Na cesto treba filo cesto, ktoré som vtedy nezohnala, ale v pohode sa to dalo aj s naším štrúdľovým. Jediné čo sa nedalo, bolo tradičné zatočenie, no niektorí to aj tak pečú vo valcoch, tak som to tak spravila aj ja 🙂
Zobrala som si plát cesta, natrela roztopeným maslom a plnkou, ktorú som spravila z
- 1 maslovej tekvice
- 3-4PL cukru
- 1čl škorice
- 3PL nasekaných orechov
- kúsočku masla
Tekvicu som si ošúpala, vydlabala, nastrúhala a spolu s cukrom a maslom pár minút restovala do mäkka. Do tekvice som potom pridala orechy so škoricou a nechala vychladnúť.
Ako som spomínala, šulce som poukladala vedľa seba na maslom vymazaný pekáč a taktiež som ním ešte potrela povrch štrúdličiek. Piekla som ich pri teplote 180°C asi 40 minút do zlatohneda a nechala vychladnúť.
Keď vychladli, poprášila som ich práškovým cukrom a nakrájala na malé kúsky.
Absolútne dokonalá jesenná chuť šťavnatých koláčikov. 🤤