Katkin všemír

Tespishte

Keď chceme jesť Kosovskú tradíciu, tak si musíme upiecť túto zaujímavú šmakotku, ktorá ma veľmi milo prekvapila. Strašne mi to niečo pripomínalo, ale doteraz som nezistila, čo. No bolo to veľmi dobré.

Na tento môj pekáčik som si vzala

  • 70g masla
  • 140ml mlieka
  • 70ml oleja
  • 200g múky
  • 40g mletých orechov
  • 1 vajko
  • 1/4 čl sódy bikarb.
  • štipka soli

Mlieko, olej a maslo som v hrnci zohriala do rozpustenia, pridala som sódu s múkou a odpaľovala do hutnejšej kaše, ktorú som nechala aspoň pol hodinku vychladnúť. Potom som pridala vajko s orechmi, ktoré som rukami zapracovala do cesta a rovnomerne vtlačila do pekáča. Následne som cesto narezala do kosoštvorcov, do ktorých stredov som urobila zárezy nožom a piekla som ho pri teplote 170°C cca 40 minút (podľa hrúbky, sa môže aj dlhšie).

Kým sa piekol, uvarila som si zo 150ml vody, 50g cukru, citrónových plátkov a vanilky sirupček, ktorý som naliala na horúci upečený koláč. Doslova som ho v ňom utopila a nechala vychladnúť.

No a potom sme už len zobali 🙂