Katkin všemír

Syrni(y)ki(y)-Bielorusko: сырнікі; Rusko: сырники; alebo syrnyky v Ukraine: сирники

V Rusku sa im hovorí aj tvorozhniki (творо́жники) a pečú sa aj v Poľsku či v Srbsku. Sú mimoriadne obľúbené až národné. Robia sa z farmárskeho syra, alebo z tvarohu, a musím povedať, že sú naprosto fantastické. Spravila som tvarohové aj syrové, a práve tie syrové ma dostali do kolen.

Tak poďme na to.

  • 500g mäkkého farmárskeho syra (typu Ricotta), alebo HRUDKOVÝ tvaroh.
  • 50g cukru
  • 50g masla
  • 1 vajko, alebo 2 žĺtka
  • 2 – 3PL múky
  • štipka soli
  • vanilka (môže sa cukor nahradiť vanilkovým cukrom)
  • plus múka na obaľovanie

Syr, alebo tvaroh, treba poriadne odšťaviť cez sitko, alebo gázu a zmiešať s ostatnými surovinami. Múky treba dať toľko, aby ste mali pekné hutné cesto, z ktorého vyrábam také akoby fašírky. Tie obalím do múky, zarovnám špachtličkou a na ohriatom masle s olejom ich opekám na panvici z oboch strán do zlatova.

Tvarohové
Syrové

Sú úžasne mäkkučké, vláčne a nakoľko sme v ruských končinách, tak ich neodmysliteľne jeme s KULAGOU! Plus smotana, alebo šľahačka prirodzene…

Môžu sa papať ako dezert, ale aj ako sladký obedík, lebo sú dosť sýte.