Katkin všemír

Stroopwaffel

Legenda vraví, že v r. 1784 sa pekár z Goudy pokúsil vyrobiť wafflu zo zvyškov a omrviniek starého chleba tak, že ich natlačil do wafflovača. Pokus bol však neúspešný, lebo sa waffla rozpadávala a tak ich zlepil karamelovým sirupom. Takto teda literatúra opisuje začiatky výroby chrumkavých karamelových oplátiek. Od r. 1870 započala ich výroba v továrni a dodnes sú absolútnym reprezentantom v podobe hojného predaja v pouličných stánkoch, ponúkaných tieto sladké dobroty po celej krajine. Pripravujú sa špeciálnou žehličkou, ktorú som síce nemala, no aspoň bola sranda pri pokusoch.

Na cesto ide

  • 250g múky
  • 15g čerstv. droždia
  • 1-2 PL mlieka
  • 40g cukru
  • 1 vajko
  • 115g masla
  • št. soli

Na karamelovú náplň

  • 35g melasy (popr. hustého tmavého sirupu)
  • 50g hnedého cukru
  • 40g masla
  • 1/2 čl škorice
  • št. soli
  • 1/2 čl vanilkovej pasty
  • trošku vody

Cesto sa robí ako klasicky kysnuté. V teplom mlieku s cukrom sa zarobí droždie, ktoré sa zmieša s roztopeným maslom, múkou,… No proste so všetkými ingredienciami. Cesto je pevnejšie a pripomína skôr krehké sušienkové cesto. Kým hodinku kysne, pripravím si karamel.

Všetky ingrediencie sa nahádžu do kastróla, nechám ich pekne rozpustiť a miešaním spojím do hladkej homogénnej hmoty. Odstavím a nechám vychladiť.

Keď mám cesto nakysnuté, narobím cca 5 cm veľké guľky, ktoré ešte potrebujú tak 25 minút na znovunakysnutie. Potom sa dajú do pizzelle, špeciálnej žehličky, ktorú som nemala. Preto som si rozpálila panvicu s maslom a opekala na nej. Pekné placky som síce mala, no akosi neboli chrumkavé. Preto som si ich pár spravila v klasickom wafflovači a tie už boli iná káva. Síce neboli také ploché, no chuťovo boli maslové a úžasne chrumkavé.

Následne sa waffla rozreže ako sendvič, natrie sa tenkou vrstvou karamelu a zlepí sa naspäť. Tradične si ich potom dajú na pohár s horúcim nápojom, čím vďaka vlhkej pare zmäkne spodná časť sušienky, no vrchná je stále chrumkavá. Teplo ešte jemne rozpustí karamel a vznikne tak úžasný zážitok z jedenia.

A keby ste dostali chuť na podobnú dobrotu, tak ako ja, kúpila som si ich v obchode 😀