Stroopwaffel
Legenda vraví, že v r. 1784 sa pekár z Goudy pokúsil vyrobiť wafflu zo zvyškov a omrviniek starého chleba tak, že ich natlačil do wafflovača. Pokus bol však neúspešný, lebo sa waffla rozpadávala a tak ich zlepil karamelovým sirupom. Takto teda literatúra opisuje začiatky výroby chrumkavých karamelových oplátiek. Od r. 1870 započala ich výroba v továrni a dodnes sú absolútnym reprezentantom v podobe hojného predaja v pouličných stánkoch, ponúkaných tieto sladké dobroty po celej krajine. Pripravujú sa špeciálnou žehličkou, ktorú som síce nemala, no aspoň bola sranda pri pokusoch.
Na cesto ide
- 250g múky
- 15g čerstv. droždia
- 1-2 PL mlieka
- 40g cukru
- 1 vajko
- 115g masla
- št. soli
Na karamelovú náplň
- 35g melasy (popr. hustého tmavého sirupu)
- 50g hnedého cukru
- 40g masla
- 1/2 čl škorice
- št. soli
- 1/2 čl vanilkovej pasty
- trošku vody
Cesto sa robí ako klasicky kysnuté. V teplom mlieku s cukrom sa zarobí droždie, ktoré sa zmieša s roztopeným maslom, múkou,… No proste so všetkými ingredienciami. Cesto je pevnejšie a pripomína skôr krehké sušienkové cesto. Kým hodinku kysne, pripravím si karamel.
Všetky ingrediencie sa nahádžu do kastróla, nechám ich pekne rozpustiť a miešaním spojím do hladkej homogénnej hmoty. Odstavím a nechám vychladiť.
Keď mám cesto nakysnuté, narobím cca 5 cm veľké guľky, ktoré ešte potrebujú tak 25 minút na znovunakysnutie. Potom sa dajú do pizzelle, špeciálnej žehličky, ktorú som nemala. Preto som si rozpálila panvicu s maslom a opekala na nej. Pekné placky som síce mala, no akosi neboli chrumkavé. Preto som si ich pár spravila v klasickom wafflovači a tie už boli iná káva. Síce neboli také ploché, no chuťovo boli maslové a úžasne chrumkavé.
Následne sa waffla rozreže ako sendvič, natrie sa tenkou vrstvou karamelu a zlepí sa naspäť. Tradične si ich potom dajú na pohár s horúcim nápojom, čím vďaka vlhkej pare zmäkne spodná časť sušienky, no vrchná je stále chrumkavá. Teplo ešte jemne rozpustí karamel a vznikne tak úžasný zážitok z jedenia.
A keby ste dostali chuť na podobnú dobrotu, tak ako ja, kúpila som si ich v obchode 😀