Katkin všemír

Sticky toffee pudding

Ďalší dezert, pri ktorom sa mi Janko ohŕňal, je tento famózny, lepkavý, karamelový koláčik. Lepkavosť cesta spôsobujú ďatle a šťavnatosť úžasná karamelová poleva, ktorá sa do neho vsiakne… Ja sa vôbec nečudujem, že ho tak zbožňujú. Tiež som si ho úplne zamilovala.

Na pár kúskov pre nás dvoch, som si zobrala

  • 100g sušených ďatlí bez kôstky
  • 100g hladkej múky
  • 50g masla
  • 30g tmavého cukru (trstinového,…)
  • 1 – 2 PL melasy, alebo sirupu (zhodou okolností som mala doma aj ďatlový)
  • 1 vajko
  • 1/2 čl sódy bikar.
  • 90ml vriacej vody

Na polevu:

  • 35g masla
  • 30g muscovado cukru
  • 50g šľahačkovej smotany
  • môže sa pridať aj vanilka, popr. pre milovníkov slaného karamelu, ako som aj ja, tak aj soľ.

Najprv som si zaliala ďatle vriacou vodou a nechala tak pol hodinku zmäknúť. Zatiaľ som si vyšľahala maslo s cukrom, pridala vajcia a šľahala do krémovej konzistencie. Potom som preosiala suché ingrediencie a nakoniec som primiešala rozmixované ďatle (spolu s tou vodou). Cesto som dala do muffinových košíčkov a piekla asi 20 – 25 minút pri teplote 180°C

Poleva sa urobí zmiešaním všetkých surovín a uvarením karamelovej omáčky.

Nakoniec sa poleva naleje na koláčik a hotovečko. Dobré je ešte špajličkou popichať koláč, aby poleva ľahšie prenikla dnu.

Štandardne sa dezert podáva so zmrzlinou a šľahačkou. Najprv sa teda dá na koláčik poleva, potom zmrzlina, ktorá sa vplyvom teplej omáčky úžasne rozpustí a celé to zmasakruje šľahačka svojou ľahkou jemnosťou.

Fantastickú chuť viete doplniť aj sviežim kyseľkavým džemom, alebo ovocím.