Somlói galuska
Tak, a je tu ocinkov, aj mnohých mojich priateľov a blízkych, najobľúbenejší týždeň, nakoľko pochádzame z maďarských rodín a s tým spojenou kuchyňou. Tieto dni, nášho detstva a obľúbených chutí, ožijú spomienky na všakovaké tradičné dobroty. Ako prvé prinášam Šomló halušky, ktoré moja maminka robieva v trošku zjednodušenej verzii, a preto po dôkladnom štúdiu maďarských receptov, prinášam viac menej pravú originálnu verziu tohto dezertu. A poviem Vám, mňam do… Nemôžem, číta to aj moja rodina.
Recept je možno na pohľad trošku zdĺhavý a náročnejší, no fakt to stojí za to.
Na tri piškótové cestá (biele, orechové a kakaové)
- 3×3 vajká
- 3x3PL mix hladkej a polohrubej múky
- 3x1PL kryšt. a 3x2PL práš. cukru
- 3x 1/3 čl PDP
- 3x1PL oleja
- 3x2PL mlieka
- 3x štipček soli
- plus do orechového cesta cca 40g mletých orechov
- plus do kakaového cesta 20g kakaového prášku
Sirup:
- 150ml vody
- 80g cukru
- 1-2PL rumu
- pomarančová a citrónová kôra
- 1PL marhuľového džemu
Krém:
- 1l mlieka plnotučného poctivého
- 120g cukru
- 4ks žĺtka
- 100g múky
- vanilka
- + nadrobno posekané orechy (ja som dala mix)
Toping:
- 100g čokolády
- 20g kakaa
- 100ml mlieka
- 0,5 dl rumu
- 30g masla
- 1PL cukru
Na vrch šľahačka a asi 20g nasekaných orechov na ozdobu.
Najprv si spravím krém, aby mal čas vychladnúť. Túto časť už poznáme veľmi dobre, ale opakovanie je matkou múdrosti. Zovriem si mlieko a odstavím. Kým stojí, vymiešam si cukor, žĺtka a múku do hladkej masy. Postupne prilievam horúce mlieko a neustálym miešaním temperujem žĺtka. Keď je všetko krásne prepojené, vylejem to celé naspäť do hrnca a varím krém, kým mi nevznikne hustý puding. Vlejem do neho vanilkovú pastu, premiešam, prikryjem vrch krému fóliou, aby sa mi nevytvorila šupka a dám vychladiť.
Teraz si uvarím sirup. Všetko okrem rumu šupnem do rendlíka a uvarím hustejší sirup. Nakoniec vlejem rum a nechám bokom vychladnúť.
Cesto robím každé zvlášť do troch misiek. Najprv si vymiešam žĺtky s kryštálovým cukrom do bledej peny. Následne vyšľahám bielka s práškovým cukrom a soľou do pevného snehu. Do žĺtkov postupne preosievam múku s PDP a vmiešavam bielka na striedačku. Nakoniec pridám mlieko a olej a jemne premiešam. Kým pečiem prvý plát, robím druhé cesto a potom tretie. Pri orechovom a kakaovom nakoniec do cesta primiešam ešte tieto dve zložky. Piškóty pečiem zhruba 10-15 min pri teplote 180°C do zlatohneda.
Keď mám hotové vychladené cestá, započnem výstavbu tohto unikátu. Na spodok položím biely korpus, ten polejem sirupom, naň dám tretinu krému a posypem polovicou orechov. Nasleduje kakaové cesto a prvý krok zopakujem. Na záver dám orchové cesto, ale krém už nesypem orechami, ale kakaovým práškom. Koláčik šupnem do chladničky, ideálne na noc.
V deň servírovania si vyrobím čokoládovú polevu. Všetko nahádžem do hrnca a zohrejem do rozpustenia a spojenia všetkých ingrediencií. Komplikované.
Koláč sa servíruje nasledovne: Lyžicou dlabem halušky, ktoré hádžem do misky.
Túto záležitosť polejem čokoládovou polevou
a prikryjem to celé šľahačkou.
Tú zdobím jemným pofŕkaním čokoládovej polevy a posypaním nasekaných orechov.
Aj keď sa zdá komplikovaný a zdĺhavý, je to len zdanie. Šomlójky sú jednoduchý a fakt famózny dezert. My ho pripravujeme hádam na všetky rodinné oslavy.