Katkin všemír

Skyrterta

Pri uplynulých potulkách po Škandinávii, sa moje kroky postupne dostávajú do studeného Islandu, v ktorom prevládajú chute skyru a horúcej čokolády. Preto nieje žiadnym prekvapením, že prvým dezertom, ktorý ochutnáme, je práve táto lahodná, svieža, skyrová tortička s čokoládou preliatym ovocím. A je to mňamóza, ktorú si viem plne predstaviť v lete, keď udierajú horúčavy, nakoľko je studená, ľahká a povedala by som, že aj vhodná pre fitnessákov.

Jej základ tvoria sušienky, skyr, šľahačka, cukor a kopa ovocia.

  • 200g maslových sušienok
  • 80g masla
  • 1čl škorice
  • 500g skyru
  • 300ml šľahačky
  • 3-4 PL práš. cukru ( odporúčam poprípade bielu čokoládu)
  • vanilka

Postup je v podstate ako pri cheesecaku, čiže rozmeliem si sušienky a zmiešam ich s roztopeným maslom. Túto hmotu uťapem do pekáča a dám do chladničky stuhnúť. Po asi pol hodinke si vezmem skyr, ktorý najprv vykydnem na sitko, aby som sa zbavila prebytočnej vody. Potom si vyšľahám šľahačku, ktorú zmiešam so skyrom, cukrom a lyžičkou vanilkovej pasty. Celé to uhladím na keksíkový základ a dám do chladničky na aspoň 5 hodín, ideálne na noc.

Nakoniec na to nahádžem ovocie, polejem čokoládou a s chuťou spapám. Mne sa to celé nejak roztekalo, ale priznám sa, že práve takéto dezerty mi chutia najviac. Ak by to vadilo, dá sa to buď servírovať v pohárikoch, alebo do krému švacnite stužovač, či želatínu. Mne najviac ide biela čokoláda miesto cukru, ktorá jednak dodá pevnosť, ale hlavne túúúúú chuť 🤤. Dezert je naozaj fantasticky ľahký a vďaka skyru kyseľkavo svieži a plný bielkovín. Na leto úplná fantázia spolu s ovocím.