Katkin všemír

Schwarzwälder kirschtorte

Torta Čierny les, je jednou z najpopulárnejších, celosvetovo najznámejších a najobľúbenejších dezertov, aké len môžu krajinu reprezentovať. Nakoľko som ju robila niekoľkokrát, aj v rôznych obmenách a spôsoboch, je hneď úplne jasné, že ju proste milujem. Jak pak by ne, keď tam je kakaová piškótka nasiaknutá šťavnatými čerešňami s alkoholčekom, čokoláda a obrovská kopa šľahačky. Preboha, kto by toto nemal rád…

Na piškótku (22cm)

  • 4 vajká
  • 65g múky
  • 100g cukru
  • 30g kakaa
  • 1čl PDP
  • št. soli
  • 50ml roztopeného masla

Na sirup s ovockom

  • 1 fľaša čerešňovového kompótu, alebo balík mrazených čerešní/višní
  • 4PL Kirschu (čerešňového destilátu)
  • 50g cukru (+/- podľa použitého ovocia a ľúbenia sladkého)
  • podľa chuti sa môže pridať škorica, vanilka, citrónová kôra

Plnka

  • 750ml šľahačky
  • 2-3PL práš.cukru

Najprv si pripravím korpusový základ. Vajíčka šľahám s cukrom v parnom kúpeli, kým sa cukor nerozpustí. Následne pokračujem v šľahaní už mimo paru asi 10minút, do vzniku nádhernej bledej peny, ktorú obohatím preosiatou múkou s kakaom a PDP. Nakoniec jemne vmiešam roztopené maslo a cesto v 22cm veľkej vymazanej forme, šupnem do trúby s teplotou 175°C na asi 30 minút. Hotové nechám dobre vychladnúť.

Kým sa mi pečie kakavkový korpus, uvarím si sirup s ovocím. Precedím si ovocie z fľaše a šťavu spolu s cukrom nalejem do kastróla. Uvarím si voňavý sirup, do ktorého vlejem čerešňovicu – to je podstatná ingrediencia, bez ktorej sa koláč nemôže volať kirschtorte. Asi 2/3 odlejem a do zvyšku vrátim čerešne, ktoré aj s troškou škorice prevarím. Raz som pridala aj trošku škrobu a nechala viac šťavy, čím som si spravila šťavnatú čerešňovú plnku.

Nakoniec si vyšľahám šľahačku s cukrom a keď sú všetky komponenty v rovnakej vychladnutej teplote, idem stavať. Korpus si rozrežem na tri časti. Spodný potriem sirupom a vykydnem naň celú čerešňovú plnku. Tá sa totiž pôvodne a tradične dáva iba na spodný korpus. Na to ide šľahačka, korpus, sirup, šľahačka a zase korpus, sirup, šľahačka. Ňou sa potom urobí klasický zdobený „ciferník“ s čerešničkami navrchu. Do stredu sa nasrtúha čokiška, ktorou sa ozdobí aj celý bok, podľa vlastnej fantázie. Môžu sa vyrobiť napríklad stromy, veľké hobliny, ornamenty… inšpirácií je plný internet. Ja som koláč viezla na oslavu a nestíhala som zdobiť… no i tak bol úžasný.

Mne tak chutila, že som si potom spravila aj doma, ale s MAKOM v šľahačke. A to bolo úplne mega! Čerešne som si dala aj na druhé poschodie a užívala si tú ľahkosť a sviežosť. Korpus som robila s čiernym kakaom, ktorý torte dodal magický šmrnc.