Katkin všemír

Šakotis – „konárovitý“

Ospravedlňujem sa Litve, že som ju preskočila. Neviem ako sa mi to mohlo stať, no našťastie som si to včas všimla a chybu rýchlo napravila. Karma je ale karma, a táto krajinka mi vrátila svoju pomstu v podobe tohto koláča. Reprezentantom, ba až národným koláčikom, je totiž tento po vrstvách grilovaný piškót. Originál sa pečie na rotačnom kuželovitom vačeku pri ohni, alebo v špeciálnej trúbe, v ktorej sa na spomínaný roztočený valec nalieva cesto. Vplyvom fyziky sa počas pečenia vytvárajú strapce a po upečení vyzerá koláč ako rozvetvený strom. Preto sa mu hovorí stromový koláč, rozvetvený strom, alebo strom s mnohými vetvami. Je mimoriadne obľúbený aj v Poľsku (sękacz), alebo v Bielorusku (bankukha – банкуха), kde jeho popularitu spustilo Poľsko – Litovské spoločenstvo národov, v rokoch 1569 – 1791. Pre nich je to niečo, ako pre nás, náš trdelník.

Našťastie si ho viem upiecť aj bez ohňa v strede kuchyne s rotujúcim ražňom. Síce si nevytvorím takýto unikátny výzor, ale chuťovo si to potešenie spravím.

Takže na cesto (veľkosť pekáča cca 20cm štvorec/kruh):

  • 8 vajec
  • 200g cukru
  • 200g múky
  • 200g masla
  • 200g kyslej smotany
  • vanilka
  • štipka soli

Staré texty píšu, že ideálny vážený pomer je 2:1 (vajcia:ostatné zložky)

Postup je ízy. Zmäknuté masielko si vyšľahám s cukrom, postupne pridám žĺtka, vanilku a šľahám do krémovej konzistencie. Potom zašľahám múku, smotanu a nakoniec po tretinách jemne vmiešam bielkový sneh. Trúbu si medzitým rozpálim na 220°C HORNÝ ohrev (kto má gril, tak to) a pekáč si vysteliem papierom na pečenie. Teraz príde tá srandovná časť. Po lyžiciach nanášam tenké vrstvy cesta na pekáč tak, že dám vrstvu, zapečiem asi 6 – 10 minút do zlatohneda, na to opäť rozotriem lyžicu cesta, a takto až kým neminiem všetko cesto. Takže, ak sa hrozne nudíte, je to ideálny koláč na pečenie 😀 Mne to s polovičnou dávkou (v malom pekáči) trvalo cca hodinu s 15timi vrstvami.

Je síce pracný, no chuťovo je fantastický!! Je mäkký, jemný a maslový. Tradične sa konáre polievajú čokoládovou polevou, alebo sa len tak poprášia práškovým cukrom.

Na čoko ganache som si dala iba od oka kúsok čokolády, maslo a asi 2 lyžice šľahačkovej smotany. S Jankom sme si k nemu dali aj trocha lekváru, ale je prudko jedlý aj bez neho a celý deň sme len chodili ku koláču a odkrajovali si z neho po plátkoch. Fakt je úžasný.