Katkin všemír

Ruske kape

Tieto rozkošné koláčiky ma chytili za srdce. Sú to také mäkké, šťavnaté tortičky obalené v kokose a poliate čokoládovou ganache. Tradične sa pečú najmä v Bosne a Hercegovine, no obľúbené sú aj v Chorvátsku, či Srbsku. A teraz už aj u nás doma na Slovensku 🙂 Dizajn koláčika je inšpirovaný tzv. papakhou, čo je kaukazský pastiersky klobúk, hoci samotný názov pochádza od ruských kozákov, ktorí nosili klobúky podľa pluku, do ktorého patrili.

Na ľahkú kakaovú piškótu treba

  • 2 vajká
  • 1PL múky
  • 2PL cukru
  • 1čl PDP
  • 1PL kakaa
  • 1PL oleja
  • 1PL mlieka
  • štip. soli

Na krém

  • 1ks vanilkový puding, alebo škrob, Zlatý klas.
  • 300ml mlieka
  • 40g cukru
  • 100g masla
  • vanilka

Na čoko polevu

asi 50g čoko + 50ml šľahačkovej smotany

Najprv som si uvarila klasický hustý puding, ktorý som nechala vychladnúť. Za ten čas som sa pustila do cesta. Opäť klasika… Bielka, so soľou a postupným prisýpaním cukru, som vyšľahala do tuhého snehu, do ktorého som zašľahala postupne žĺtka, tekutiny a nakoniec iba jemne vmiešala preosiatu múku s kakaom a PDP. Cesto som piekla pri teplote 170°C asi 10-15 min. Keď mi korpus vychladol, vyrezala som si kolieska.

Puding som vyšľahala do krémova s maslom a vanilkovou pastou a bohato naniesla na polku koliečok. Keď som ich robila druhý krát, pridala som aj vrstvu môjho čerešňového, jemne kyseľkavého džemu s kúskami čerešní, ktorý dodal príjemnú sviežosť a šťavnatosť. Urobila som taký sendvič, ktorého boky som potrela krémom a obalila v kokose. Na vrch som už len natrela čokoládovú polevu a nechala stuhnúť v chladničke.

Mne tieto tortičky veľmi chutili, tak ako aj mojej famílii a určite odporúčam. Potešia na každú príležitosť 🙂