Runebergintorttu
Tento malý chutnučký mandľovo sušienkový koláčik s rumom, malinovým džemom a cukrovým krúžkom, je pomenovaný po fínskom národnom básnikovi Johanovi Ludvigovi Runebergovi, ktorému jeho manželka zvykla na raňajky piecť koláčiky s punschom (fínsky likér podobný rumu). Panuje legenda, že Runeberg dychtil po niečom sladkom a tak mu manželka narýchlo upiekla koláčik z toho, čo mala doma. Tento recept sa potom objavil v jej kuchárskej knihe v 50.tych rokoch 19. storočia. Na počesť Runebergovej dobrotky si celá krajina pečie tento koláčik 5.februára, v deň básnikovych narodenín. Je to taký chutný národný symbol jeho oslavy.
Ako budúca manželka som tiež upiekla môjmu budúcemu manželíkovi na raňajky tento koláčik a poviem Vám, je úžasný. Tak mäkkučký, šťavnatý a s malinami svieži, poteší všetky mlsné jazýčky.
Na 12ks koláčikov (muffinových):
- 100g múky
- 40g mandľovej múky
- 80g strúhanky zo škandinávskych zázvorových sušienok alebo perníkov (ja som dala klasické sušienky a 1čl – 2čl suš.zázvoru spolu s perníkovým korením. Ikea bola v čase pandémie zavretá a nedostala som sa k nim)
- 100g cukru
- 120g masla
- 100ml mlieka
- 2čl PDP
- 1čl kardamonu
- 2 vajká
- 100ml pomarančovej šťavy + kôra
Sirup:
- 100ml vody
- 4PL cukru
- 2PL rumu (ideálne takého, aký ľúbite. Aj ja som taký dala😅)
Na vrch ide
- malinový džem
- cukrová poleva: 100g práš.cukru + cca 4čl mlieka
Tak najprv si upečiem koláčiky. Ich predpísanou formou sú 6cm vysoké a 5 cm široké šulce. Vo Fínsku samozrejme zoženiete potrebné formy, no nič sa nestane, ak si ich upečiete aj v muffinovom pekáči.
Najprv si vyšľahám maslo s cukrom do krému, do ktorého zašľahám vajíčka. Potom si vezmem dve misky. Do jednej nasypem všetky suché a do druhej všetky mokré ingrediencie. Tie zašľahávam postupne a nastriedačku k vajíčkovému krému. Voňavé cesto naplním do 3/4 formy a pečiem pri teplote 180°C asi 20 minút.
Kým sa mi pečú koláčiky, uvarím si sirup. Cukor s vodou varím, kým sa cukor nerozpustí a prilejem rum, ktorý nám chutí. Keď sa koláčiky upečú a vychladnú, zrežem z nich vrch a polejem ich týmto sirupom.
Cukrovú pastu nanesiem cukrárskym vreckom okolo kraja koláčika a do stredu dám malinový džem. Hotovko.
A keď už máme tie malinky a blíži sa Valentín, tak som si ich tam pridala, aby pôsobili romantickejšie.
Môj Runeberg… asi mi píše básničku🥰