Rømmegrøt
Ľudkovia moji, ak radi skúšate nové chute a nebojíte sa experimentovať s bláznivými kombináciami, tak si musíte urobiť tento Nórsky zázrak. Táto príjemná kaša z kyslej smotany a mlieka, ochutená škoricovým cukrom, preliata roztopeným masielkom sa totiž tradične podáva so sušeným mäsom a čučoriedkami. Odpálilo mi dekel a vyšokovaná som sa teda pustila do tohto experimentu.
Na kašu je zapotreby (pre jednu rodinku)
- 500ml kyslej smotany (ideálne creme fraiche, alebo iná 40% kyslá smotana)
- 150 ml múky
- 500ml mlieka
- 1/2 čl soli
- kúsok masla na poliatie
- 2čl škorice
- 100ml cukru
- plátky sušeného mäsa typu prosciutto, schwarzwaldská šunka
- bobulové ovocie, väčšinou čučoriedky
Smotanu si nalejem do hrnca a varím ju asi 2 minútky. Potom k nej prisypem polku múky a keď začne vytvárať tekutinu podobnú roztopenému maslu, ju lyžicou vyberiem. Ak máte menej percentnú smotanu, nemusí sa to objaviť, poprípade, nieje nutné ju vybrať. V takom prípade sa môže nasypať postupne celá múka a poriadne premiešať. Napokon si postupne za stáleho miešania prilievam mlieko a miešam, kým mi nevznikne krásna hladká kaša. Nakoniec pridám soľ a hotovo.
Takto urobenú kašu rozlejem do miesiek, polejem roztopeným maslom (poprípade tým, ktorý sa vybral počas varenia), posypem škoricovým cukrom a podávam zdobenú čučoriedkami s plátkami šunky.
Vtipné na tom celom je, že tá kombinácia kyslej kaše so sladkou škoricou a slanou šunkou je tak brutálne dokonalá, že nechápem, ako sme nemohli o tomto voľačom doteraz počuť. Úplný hard core na olovrant. Čo na olovrant, na raňajky! Máš chuť na sladké? Na slané? Nevieš? Daj si Rømmegrøt!😁