Katkin všemír

Risalamande

Toto je úplne že najvác Dánsky Vianočný dezert s roztomilou tradíciou a u nás doma si získal naše srdcia najmä svojou famóznou chuťou. No uznajte, šľahačková mliečna ryža s mandľami, poliata čerešňovou omáčkou. Zamilovali sme sa na prvú chuť.

Takže poďme na to:

  • 80g ryže (ideálne mäkkej bielej na rizotá, sushi a pod.)
  • 500ml mlieka
  • 2PL cukru
  • štipka soli
  • vanilka
  • 250ml šľahačky
  • 50g blanšírovaných mandlí

na omáčku:

  • 200g čerešní (poprípade višní)
  • 50ml pomarančového džúsu
  • 1PL cukru
  • 1 čl škrobu
  • 2čl koňaku, griotky,..
  • trošičku škorice
  • trochu pomarančovej kôry

Do hrnca si nalejem mlieko, pridám ryžu, cukor, štipku soli a varím cca 45-60 minút, kým sa mi neodparí mlieko a nezískam takú jemnú ryžovú kašu( môže byť trošku tekutejšia, lebo mliečko sa ešte pri chladení vstrebe). Zatiaľ si nasekám mandle na malé kúsky, ale jednu celú si dám bokom. Keď mám hotovo, vmiešam mandle do ryže spolu s jednou celou mandľou, vanilkovou pastou, povrch prikryjem fóliou a nechám vychladnúť (ideálne do druhého dňa).

Keď mám ryžu vychladnutú, vyšľahám si šľahačku a jemne ju vmiešam do mliečnomandľovej ryže.

Tú naberám do misky a polievam ju čerešňovou omáčkou, ktorú si uvarím tak, že čerešne (ja som použila mrazené) spolu s cukrom, džúsom, kôrou a škoricou prevriem, vlejem zarobený škrob a nechám prebublať do zhustnutia. Do hotovej omáčky pridám alkoholček a máme hotovo. Mňam mňam.

V Dánsku podávajú tento dezert ako totálnu tradičnú šmakotku a hrajú pri tom takú hru, že kto nájde celú mandľu, dostane ešte jeden malý darček navyše. Súčasťou tejto tradície je aj to, že kto ju nájde, musí tento fakt utajiť čo najdlhšie a prinútiť ostatných zjesť všetko risalamande, pričom si medzi sebou vymieňajú podozrivé pohľady. No rozkošné 😀