Katkin všemír

Rabská torta

Tento mandľový slimák hovorí za všetko. Vyzerá úchvatne, chutí ešte lepšie a poteší na hocijakej oslave. Chorváti rozhodne vedia zaujať 🙂

Na cesto tohto slimáčika som si zobrala

  • 130g múky
  • 1 vajo
  • 15g masla
  • 2 čl vody
  • štip. soli
  • cukor je dobrovoľný

Na plnku

  • 250g mletých mandlí
  • 100g práškového cukru (kto má rád sladšie, môže si pridať)
  • 1 vajko
  • 2 PL mandľového likéru
  • pomarančovú a citrónovú kôru
  • trochu citrónovej šťavy
  • štipku soli

Najprv sa vypracuje cesto, ktoré potrebuje v chlade odpočívať asi pol hodinku. Za ten čas sa vypracuje plnka vymiešaním všetkých surovín. Potom sa cesto rozdelí na dve rovnaké časti a obe sa na tenko vyvaľkajú. Do prvého plátu sa vyreže 5 cm široký slimák, z ktorého sa odreže 1 a pol cm, ako medzera medzi špirálami.

Z druhého plátu sa narežú 2 cm široké pásy, ktoré budú slúžiť ako „plot“.

No a potom sa už len rovnomerne nanesie plnka a oplotí sa nakrájaným cestom. Nakoniec sa na vrchu urobia vidličkou čiary, konce ozdobia celými mandľami a šupne sa do 120°C vyhriatej rúry na cca 30-40 min.

Ja som sa riadila receptom s vyššou teplotou a jemne mi slimáka osmáhlo. Mal by ostať bledý a mäkší. Tak nabudúce 😅 Na chuti mu to ale neubralo😁

Chrumkavé cesto s lahodnou mandľovou plnkou s citrusovou chuťou, to fakt móóóóže byť 😀