Quetschentaart
Slivkový koláč je pre Luxembursko tak dôležitý, že ho pečú rovno v dvoch verziách. Tou prvou je tradičný spôsob pečenia, ako ho robili staré matere, ktoré si vypracovali kysnuté cesto, naládovali naň slivky a pecou rozvoňali svoje domovy. Kysnuté cestá má každá podedené po svojich starých mamách a preto neexistuje jednotný recept.
Ja som si vzala
- 250g múky
- 30g masla a 10g oleja
- 30g cukru
- štipku soli
- 20g droždia
- 100ml mlieka a 70ml šľahačkovej smotany
- slivky – recepty vyslovene píšu, že musia byť typické naše malé krásne oválne fialové slivky. Žiaľ, nestretla som 12 mesiačikov, tak museli vystačiť aj tieto.. broskyne smajlik
Toto je zatiaľ moje úplne totál the best kysnuté cesto. To som nechala kysnúť, rozváľala som ho na pekáč, nakydala som navrch ovocie, (pridala som nakoniec aj posýpku s mandľami), nechala opäť kysnúť a teda piekla asi 25 minút pri teplote 180°C.
Druhým spôsobom je moderná a jednoduchšia verzia, ktorú tvorí krehké maslové cesto a slivky poliate šľahačkou, alebo creme fraiche.
A tak som si vypracovala
- 250g múky
- 125g masla
- 50g cukru
- 1 vajo
- štipku soli
- a asi 600g sliviek
V chladničke odležané cesto som rozvaľkala na pekáč, pocukrovala spodok a naukladala slivky. Piekla som to asi 45 minút pri teplote 180°C a potom spapala.
pozn.: Spodok by som pred pečením potrela džemom, poprípade aj vrch sliviek po upečení, aby dodal trochu šťavnatosti. Alebo by som slivky nakrájala na drobnejšie a dala ich na seba hustejšie.. Ale to už je iná kuchyňa.