Katkin všemír

Qagħaq tal-Għasel „Medové krúžky“

Toto ti je taká čudnôstka, ale celkom dobrá. Tvrdšie chrumkavé cesto plnené takou exotickou sladkou plnkou. Nevedela som to identifikovať, ale chutilo mi to. Stále som si z toho ukusovala a každé jedno sústo spievalo Vianocami… Vianocami na Malte.

Na cesto ide

  • 120g múky
  • 1 žĺtko
  • 10g masla
  • trošku vody podľa potreby

Na plnku

  • 50ml melasy (ja som mala z granatoveho jablka, čím bola plnka príjemne kyseľkavá)
  • 50ml medu
  • 100ml vody
  • 10-20g cukru
  • 40g krupice
  • pomarančová a citrónová kôra
  • štipka anízu
  • 1PL mix škorice, muškátového oriešku a klinčekov
  • 1čl kakaa
  • 1čl vody z kvetov pomaranča
  • niektoré recepty pridávajú aj trochu pomarančovej marmelády

Cesto sa vypracuje do kompaktnej hmoty a nechá sa na noc v chladničke. Taktiež je dobré si plnku predpripraviť na druhý deň, aby pekne vychladla. Robí sa tak, že sa všetko, okrem krupice, hodí do hrnca a keď začne vrieť, postupne sa za stáleho miešania metličkou prisýpa aj spomínaná krupica. Kaša sa ešte 3-5 minút povarí a prikrytá pekne chladne.

Na druhý deň sa cesto vyvaľká na tenký plát na krupicou posypanej doske a nakrájajú sa pásy asi 4-5 cm široké, teda podľa toho, ako hrubé ich kto chce. Do stredu sa naplnia plnkou, kraje sa spoja do šulčeku a koncami k sebe sa vytvorí kruh. Na vrchu sa narežú čiary a v 180°C horúcej trúbe sa pečú do zlatohneda asi 15-20 minút.

Mäkká medovokrupičná maltská plnka v kontraste s chrumkavým cestom prinesie ozaj zážitok a koreninky krásne prevoňajú celú kuchyňu.