Katkin všemír

Prekmurska gibanica (Slovinsko) vs. Međimurska gibanica (Chorvátsko)

Toto je podľa mňa presne ten koláč, vymyslený nerozhodnou ženou, ktorá nevedela, či má chuť na makovú, jablkovú, tvarohovú, alebo orechovú štrúdľu, a tak si ju upiekla ako tortu so všetkými plnkami na sebe 😅. Kým Chorvátom stačí koláč robený po jednej vrstve, Slovinci si gibanicu pečú rovno dvojitú, s krehkým cestom na spodku. Plnky sú prekladané štrúdľovým cestom, čím je koláčik úžasne šťavnatý.

Slovinská Prekmurská gibanica navyše nesie Chránený geografický štatút a má danú veľkosť a receptúru. Pečie sa na plechu veľkom 40x30cm a je vysoká 5-7cm. Pokiaľ Vám stačí menšia jednoposchodová chorvátska verzia, stačí ingrediencie vydeliť dvomi:-).

Na spodné krehké cesto:

  • 200g múky
  • 100g masla
  • štipka soli
  • 1dl vody/mlieka
  • cukor je dobrovoľný. Ja som dala za lyžicu.

Nasleduje štrúdľové cesto. Potrebujete 10 častí, preto ako moderná gazdinka som si tieto plátky kúpila v obchode 😀 Kto si chce ale poctivo máknuť, tak si ho vypracuje z

  • 900g múky
  • 2PL oleja
  • 1 vajka
  • štip. soli
  • cca 450ml vody

Na makovú plnku:

  • 300g mletého maku
  • 150ml mlieka
  • 100g cukru
  • dobrov. škorica, vanilka, rum

na tvarohovú plnku:

  • 1,2kg tvarohu (pri Međimurskej môžte dať aj gazdovský syr, popr. ricottu. Ja už vidím ako tam strkám mascarpone 😂
  • 2 vajka
  • 100g cukru + 2 vanilkové cukre

na orechovú plnku:

  • 300g vlašských orechov
  • 100g cukru
  • 100ml mlieka

na jablkovú

  • 1 a pol kila jabĺk
  • 120g cukru
  • lyžičku škorice
  • citrónová šťava s kôrou

Na krémovú polevu:

  • 800ml kyslej smotany (niektorí miešajú so sladkou smotanou, popr. boli recepty kde bola len sladká smotana. Ja som dala pol na pol)
  • 3vajká

plus 250g roztopeného masla

Najprv som si vypracovala krehké cesto, ktoré som si vyvaľkala na celý plech, poprepichovala vidličkou a prikryté fóliou strčila do chladničky aspoň na hodinku. Zatiaľ som si urobila plnky. Pri orechovej a makovej som si uvarila mlieko a spomenuté suroviny som ním sparila. Pridala som cukor a ochutiny a nechala vychladnúť. Potom som si vymiešala tvarohovú plnku, krémovú polevu a nakoniec nastrúhala ošúpané jablká, ktoré som tiež zmiešala s cukrom, škoričkou a citrónom. Keď mám všetko nachystané, idem vrstviť. Niektoré recepty si krehké cesto predpekajú, niektoré nie. Ja som nie a akosi sa mi nie a nie upiecť, takže to predpečenie odporúčam pokiaľ máte lenivú trúbu 😀

Na krehké cesto sa položí prvý plát štrúd. cesta, ktoré sa potrie maslom. Na to ide maková plnka, smotanová poleva, cesto, maslo, tvarohová plnka, krémová poleva, cesto, maslo, orechová plnka, poleva, cesto, maslo, jablková plnka (tá sa nezalieva), cesto a opäť sa všetko zopakuje. Na vrch sa dá posledná vrstva cesta, poleje sa maslom a zvyšnou krémovou polevou. Celý koláč sa poprepichuje dlhou ihlou a dá piecť na hodinku do 180°C horúcej trúby. Niektorí krémovú polevu zamiešajú rovno do plnky a tak natrú. Međimurska gibanica sa pečie kratšie, zhruba 35 – 45 minút

Prekmurska gibanica
Međimurska gibanica

Janko tieto patlačky jedno cez druhé nemá rád, ale mne to naopak veľmi chutilo. Pripomína to náš štedrák a s ním spojené Vianoce 😊