Katkin všemír

Potica

Tento tradičný Slovinský koláč sa tu pečie už od asi 15. storočia a v r. 2017 vydala EÚ na Poticu ochrannú známku, ako zaručenú tradičnú špecialitu. V zákone majú jasne napísanú receptúru a spôsob pečenia a iba takto upečený koláč sa Poticou môže volať.

Takže pravá tradičná receptúra (cesto):

  • 1000g múky
  • 500ml mlieka
  • 10g vanilkového cukru + 120g kryšt. cukru
  • 30g droždia
  • 3 žĺtky (60g)
  • 100g masla
  • 10g soli
  • 10ml rumu
  • môže sa pridať citrónová kôra

Uznané plnky: orechová, orechová s hrozienkami, estragónová, tvarohová. No podľa receptov je najviac rozšírená práve tá z vlašských orechov. Ale pečú sa aj makové, kakaové, tekvicové, alebo slané so slaninkou, či oškvarkami.

Čo je však dôležité, pomer cesta a plnky musí byť rovnaký.

Ja som si teda zvolila tú orechovú a opäť som vychádzala zo zákonom predpísanej receptúry.

  • 600ml mlieka
  • 100g masla
  • 3 tyčinky škorice
  • cukor je napísaný 375g ale je dovolené aj menej, no najmenej je dovolené max. 250g
  • 20g vanilkového cukru
  • 1000g mletých vlašských orechov
  • 3 bielky (80g)
  • môže sa pridať citrónová kôra

Najprv sa vypracuje cesto ako klasické kysnuté a v teple sa nechá rásť na dvojnásobok, asi hodinku – hodinku a pol. Za ten čas sa pripraví plnka. Mlieko, maslo, kryšt. cukor, škorica a citrónová kôra poputujú do hrnca, v ktorom sa zohrejú do rozpustenia, tesne pod bod varu. Pridajú sa orechy a vymieša sa hutná pasta, do ktorej sa vmiešajú vyšľahané bielky so štipkou soli a vanilkovým cukrom. Táto plnka sa rovnomerne nanesie na vyvaľkané cesto, ktoré sa zroluje a vloží do vymazanej formy, ktorá pripomína našu bábovkovú formu. Cesto sa prepichne špajlou na pár miestach po celej hĺbke, aby nevybuchlo a nechá sa ešte tak pol hodinku kysnúť. Ja som tela prepichovala pred pečením, čím som si zrejme cesto vyfučala, ale nevadí, chutilo nám aj tak 😅😂 Pred pečením sa potrie zmiešaným vajkom s mliekom a pečie sa 180°C cca 35 – 50 min podľa veľkosti. Moja buchta sa piekla 35 minút a robila som z tretinovej dávky.

Asi tou špajlou som si spľasla cesto, ale tak, keď spravím reprát, tak to sem pridám 🤦‍♀️ Chuťovo bol ale koláčik výborný. Ja som si naň dala ešte marhuľový džemík a mňam mňáááááám