Pohorska omleta
Je rozkošná, je vynikajúca a veľmi jednoducho urobená. Toto je absolútne letný záhradný koláčik plný sviežeho ovocia, ľahkej šľahačky a mäkkej piškóty. Len upečeš, naplníš a zeš.
Tradične sa robí 22cm veľká piškóta z
- 3 vajec
- 3PL cukru
- 3PL múky
- soli
- a ja pridávam ešte 1 a pol PL mlieka a 1 a pol PL oleja
Vyšľahla som si bielky so soľou a polkou cukru do pevného snehu. Potom som vyšľahala žĺtky s druhou polkou cukru do bledej peny, do ktorej som všľahala mlieko s olejom. Po častiach som všetky komponenty, spolu s preosiatou múkou, spojila do nadýchaného cesta, ktoré sa pri teplote 180°C pieklo asi 10-15 minút.
Ešte teplého piškóta som preložila na polovicu a nechala takto vychladnúť. Kým sa mi cesto pieklo a chladlo, uvarila som si džemík z čerstvých ríbezlí a jahôd, ktoré som si ráno natrhala v záhradke. Varila som ich s troškou cukru do zhustnutia. Keď mi všetko pekne vychladlo, natrela som polku piškóty džemíkom, na to som dala šľahačku, posypala čerstvým ovocím, zložila späť ako omeletu a šľahačkou pekne ozdobila tak, ako si ju aj Slovinci zdobia. Vrch sa tradične posype práškovým cukrom a SPAPÁ 🙂