Katkin všemír

Pineapple upside-down cake

Tiež som sa čudovala z tohto koláča, nakoľko sú tieto obrátené tarty prisudzované skôr k Francúzsku. No pri tvorení rebríčka najpopulárnejších a tradičných britských dezertov sa tam tento ananásový neustále predieral. Ja som ho tam ani vlastne nechcela dať, ale keď som došla domov z bubliny, našla som si v špajzke zrelý ananás. Janko ho má rád a občas si ho kúpi, potom naňho zabudne a v poslednej chvíli ho zjeme. A tak som si povedala, že teda tento koláčik skúsim…

Vzala som si podľa ich receptov

  • 180g múky
  • 1čl PDP
  • štip. soli
  • 100g masla
  • 120g cukru (pridať si viete podľa chuti)
  • 2 vajká
  • 120ml mlieka
  • 1čl vanilky
  • 60ml ananásového džúsu
  • niekto ešte pridáva aj kyslú smotanu a podľa chuti množstvo džúsu. Moje pomery sú taký najviac opakovaný priemer.

Na spodok som dala:

  • 60g masla
  • 60g dark brown cukru
  • plátky ananásu (oni dávajú z konzervy, kôli sirupu, ale ja som dala ten náš čerstvý)
  • maraschino cherries. Tie ja som nezohnala, tak som dala mrazené.

A teraz to kúzlo. Rozpustila som si maslo, spolu s cukrom a vyliala na dno 24cm veľkej misy. Na to som naukladala ananás s čerešňami. Potom som sa pustila do cesta. Maslo som si vyšľahala s cukrom, pridala som vajká a šľahala ďalej do krémovej nadýchanej konzistencie. Potom som priliala polku tekutých a polku suchých ingrediencií a po zmiešaní dala druhú polku. Cesto som vyliala na ananás, rozotrela a šupla do 175°C horúcej trúby na cca 35 – 45 minút.

Po 10 minútach som koláčik prevrátila a tramtadadaáááá

Tá karamelová kôrka nás totálne odrovnala. Cesto je tak fantasticky mäkké, šťavnaté, jemnunké a masielkovo lahodné, a spolu s tým jemne nakyslím ananásovým karamelom je to totálna bomba!

ááááááno s tou šľahačkou konečná