Katkin všemír

Piňakoladáleš

Janko má rád ananás. Ja tiež, ale v menšom množstve a tak sa stáva, že kúpi, nakrája, časť spapá a potom mi zvyšok hnedne v chladničke, až kým ho nevyhodím, alebo si z neho urobíme smoothie. Včera sme tiež mali takto už dva dni odložené nakrájané kúsky a keď som sa spýtala Janka, aký by si dal víkendový koláčik, začal básniť o mäkkučkom báleši s marhuľami. Slovo báleš som si musela vygoogliť (je to osúch posúch, po našom lepény, alebo proste kysnutý ovocný koláč). Žiaľ, niesom Maruška, takže mu teraz ani marhule, ani slivky, ani nič sezónne zo stromu neodtrhnem… Ale, napadlo mi, že by som naň mohla hodiť ten ananás a vrch posypať mrveničkou s kokosom. A poviem Vám, že toto je iná mňamka!!! Janko mu dal okamžite meno a bol oficiálne zaradený do nášho receptoára.

Na cesto mäkké, šťavnaté ako pufňánek

  • 250g múky (zvyknem dávať 50:50 hlad. a PH)
  • 150ml mliečka
  • 2PL cukru
  • polka droždia
  • 30ml roztop masla + 20ml oleja
  • štip.soli

Na koláč ide ovocie podľa chuti, v tomto prípade ananás. Ja mám rada čerstvý, sladkokyslý, ale môže byť kľudne aj kompótový.

Na kokosovú posýpku:

  • 40g strúhaného kokosu
  • 60g múky
  • 60-70g masla (ako ukrojíš, tak dáš)
  • 30-40g cukru (kto ako sladké má rád, aký je ananás a vôbec podľa chuti si môže pridať)

Cesto klasika, zohrejem kúsok mlieka s 1 lyžicou cukru na cca 38°C, dám do neho polku droždia (sušené asi 3g, čerstvé 20g) a nechám 10 minút žiť. Zatiaľ si preosejem múku, pridám cukor, soľ, zvyšok zohriateho mliečka s roztopeným maslom (spolu zohrievam), pridám olej a nakoniec ožitý kvások. Cesto vymiesim, prikryjem a šupnem na hodinku do tepla. Zatiaľ si v miske pekne ručne spojím všetky ingrediencie na posýpku a nechám ju odpočívať v chladničke. Keď prejde čas, cesto si rukami jemne roztiahnem na olejom/maslom potretom pekáči, nasypem ovocie, posypem kokosovou mrveničkou a pečiem pri teplote 180°C cca 20 minút podľa trúby.