Katkin všemír

Pastel de Belém (pastel de nata)

Absolútnym reprezentantom Portugalska je tento koláčik, ktorý je tak vynikajúci, že som ho robila hneď niekoľko krát. Jeho popularitu sprevádza fakt, že je zaradený do 7 divov gastronómie Portugalska a pôvod siaha do r. 1837, kedy ho vytvorili mnísi kláštora Jeronimos. Recept je prísne tajný a patent na výrobu má iba Fábrica Pastéis de Belém. Všetky ostatné koláče, ktoré ich kopírujú sa volajú pastéis de nata (pečivá, ktoré obsahujú krém) a môžu si aj upravovať príchute.

Základ tvorí lístkové cesto, ktoré sa na tenko vyvaľká, potrie mäkkým maslom, zroluje a nechá sa ideálne cez noc zabalené v chladničke. Taktiež je dobré si deň vopred pripraviť krém:

  • 50g cukru
  • 30ml vody
  • 200ml smotany na varenie
  • 3 žĺtka
  • 20g kukuričnej múky (alebo puding, ZK)
  • tyčinka škorice
  • citr. kôra
  • vanilka
  • štipka soli

Voda+cukor+škorica+kôra – variť sirup do 105°C a nechať vychladiť. Potom sa vymiešajú žĺtka so škrobom, ktoré sa temperujú horúcou smotanou. Nakoniec sa do toho prileje precedený sirup a prikrytý krém sa nechá vychladiť.

Cesto sa potom nakrája na asi 2-3 cm hrubé koliečka, ktoré sa roztlačia namokrenými prstami po celej vymastenej formičke.

Prvý krát som košíčky spravila hrubšie, no majú byť tenké a môžu vytŕčať nad krajom formičky, tak ako tu:

Následne sa naleje krém do 3/4 cesta

A dá sa to piecť do 250°C horúcej trúby na 15-20 minút.

Typické sú pre ne tmavé fliačky na povrchu koláčika

O tom aké sú bombové som už písala? 😁