Orašnice
Tak, ako my si tu pečieme na sviatky všakovaké typické suché sladkosti, aj na balkáne majú podobné šmakocinky. Jednou z nich sú aj tieto bielkovoorechové rožky, ktoré ma docela prekvapili a nieje vylúčené, že sa objavia aj na mojom Vianočnom stole, pretože boli fakt výborné. Takže ak neviete čo s bielkami, vyskúšajte 🙂
- na 1 bielko ide
- 120g práš. cukru ( ja som ale dala menej)
- 120g mletých orechov
- 120g nasekaných orechov
- štipka soli
- vanilka
- citr. šťava
No a príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Bielka som šmarila do robota so soľou a keď chytali tvar, prisýpala som k nim práš. cukor. Keď mi vznikol pevný sneh, pridala som citr. šťavu, nasypala do neho mleté orechy a jemne vmiešala. Následne som si robila rukami šulčeky, ktoré som obalila do nasekaných orechov a položila na plech s papierom na pečenie. Šupla som to do 200°C vyhriatej trúby, ktorú som okamžite stiahla na 100°C a piekla asi pol hodinku.
Orechy si oni tradične dávajú vlašské, ale robila som pár kúskov aj s lieskovými či mandľami a musím uznať, že jedny lepšie ako druhé. Je to príjemne chrumkavé a všetci do jedného, so mnou na čele, skonštatovali, že s čokoládou sú absolútne dokonalé!