Mrkváč pod čízom
Pri športovom výkone v podobe surfingu po nete, človek občas natrafí na stále dokola omielané recepty, len v rôznych obmenách. Tak to bolo aj s banánovým chlebíkom, ktorý na mňa vybiehal minimálne 12 krát za deň, kým som ho teda neupiekla aj ja…. Tiež sa stal súčasťou môjho života… V poslednej dobe takto podobne na mňa útočil carrot cake – mrkvový koláč, ktorý som nikdy predtým nejedla a preto som nechápala, prečo sú všetci tak hotoví z upečenej mrkvy. Receptov na túto záležitosť je ale tiež veľmi veľa a rôznorodých, preto vybrať ten jeden predstavuje celú vedu. A tak som, ako správny experimentátor, vytiahla receptúry mojich favoritov a poskladala si ten svoj.

Po teoretickej časti nasleduje príprava komponentov na praktickú časť experimentu.

Na cesto som si odvážila:
- 200g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
- 100g mletých orechov
- 200g trstinového cukru (to je cca 1 hrnček)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 6ks mrkvy – cca 430g už očistenej a nastrúhanej
- nastrúhaná kôra 1 pomaranča + šťava z jeho jednej polovice
- 3 vajká
- 3/4 hrnčeka oleja
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru
- štipec soli
Na krém:
- 250g mascarpone
- 250g šľahačka
- 1 lyžica práškového cukru
- asi 1,5 cm hrubý plátok masielka
Spravíme si guču zmiešaním všetkých prísad a pečieme pri teplote 170°C asi 50 minút.
Pre amatérske blondíny, ako som ja: sypké časti – múku, orechy, cukor, prášok do pečiva, škoricu a soľ som zmiešala dokopy a dala bokom. Potom som mokré komponenty, ako sú žĺtka, olej, pomarančová šťava s kôrou a zázvor, vymiešala v druhej miske a vyliala do suchej časti. Pekne som to vareškou spojila do ucelenej hmoty, do ktorej som opatrne vmiešala vyšľahaný tuhý sneh. Na záver som do cesta nasypala nahrubo nastrúhanú mrkvičku a zgučila do výslednej masy. Tú som už len vykydla do omaslovanopomúčeného pekáča a šupla do 170°C horúcej trúby na 50 minút. Fuuuuuh, tá vôňa je nenormálna, ako druhé Vianoce.

Kým upečený koláčik chladol, vybehla som na pár hodín otužiť svaly na korčuliach, a keď som sa vrátila, nastal správny čas na krém. Zmäknuté maslo som vyšľahala s cukrom a mascarpone, a primiešala k nim vyšľahanú šľahačku. Voňavú nádheru som vrhla do chladničky na také 2 – 3 hodinky. Na vrch krému som pred podávaním nastrúhala ešte trochu pomarančovej kôry a posypala mletými orechmi.



Ani nemusím písať, že už počas fotenia mi z neho ubúdalo…

