Katkin všemír

Mrkváč pod čízom

Pri športovom výkone v podobe surfingu po nete, človek občas natrafí na stále dokola omielané recepty, len v rôznych obmenách. Tak to bolo aj s banánovým chlebíkom, ktorý na mňa vybiehal minimálne 12 krát za deň, kým som ho teda neupiekla aj ja…. Tiež sa stal súčasťou môjho života… V poslednej dobe takto podobne na mňa útočil carrot cake – mrkvový koláč, ktorý som nikdy predtým nejedla a preto som nechápala, prečo sú všetci tak hotoví z upečenej mrkvy. Receptov na túto záležitosť je ale tiež veľmi veľa a rôznorodých, preto vybrať ten jeden predstavuje celú vedu. A tak som, ako správny experimentátor, vytiahla receptúry mojich favoritov a poskladala si ten svoj.

Po teoretickej časti nasleduje príprava komponentov na praktickú časť experimentu.

Na cesto som si odvážila:

  • 200g celozrnnej pšeničnej hladkej múky
  • 100g mletých orechov
  • 200g trstinového cukru (to je cca 1 hrnček)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 6ks mrkvy – cca 430g už očistenej a nastrúhanej
  • nastrúhaná kôra 1 pomaranča + šťava z jeho jednej polovice
  • 3 vajká
  • 3/4 hrnčeka oleja
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • štipec soli

Na krém:

  • 250g mascarpone
  • 250g šľahačka
  • 1 lyžica práškového cukru
  • asi 1,5 cm hrubý plátok masielka

Spravíme si guču zmiešaním všetkých prísad a pečieme pri teplote 170°C asi 50 minút.

Pre amatérske blondíny, ako som ja: sypké časti – múku, orechy, cukor, prášok do pečiva, škoricu a soľ som zmiešala dokopy a dala bokom. Potom som mokré komponenty, ako sú žĺtka, olej, pomarančová šťava s kôrou a zázvor, vymiešala v druhej miske a vyliala do suchej časti. Pekne som to vareškou spojila do ucelenej hmoty, do ktorej som opatrne vmiešala vyšľahaný tuhý sneh. Na záver som do cesta nasypala nahrubo nastrúhanú mrkvičku a zgučila do výslednej masy. Tú som už len vykydla do omaslovanopomúčeného pekáča a šupla do 170°C horúcej trúby na 50 minút. Fuuuuuh, tá vôňa je nenormálna, ako druhé Vianoce.

Kým upečený koláčik chladol, vybehla som na pár hodín otužiť svaly na korčuliach, a keď som sa vrátila, nastal správny čas na krém. Zmäknuté maslo som vyšľahala s cukrom a mascarpone, a primiešala k nim vyšľahanú šľahačku. Voňavú nádheru som vrhla do chladničky na také 2 – 3 hodinky. Na vrch krému som pred podávaním nastrúhala ešte trochu pomarančovej kôry a posypala mletými orechmi.

Ani nemusím písať, že už počas fotenia mi z neho ubúdalo…