Katkin všemír

Monaco fraise Mille feuille „Prince Albert“

Mille feuille je tradičný francúzsky dezert, v preklade nazývaný ako tisícvrstvový koláč, ktorý sa tradične vrství lístkovým cestom a vanilkovým krémom, ako som ho robila napr. v podobe ruskej torty Napoleon s creme mousseline (tradičný vanilkový creme patissiere s vyšľahaným maslom)

Taktiež v Holandskej verzii Tompouce s creme diplomat ( creme patissiere so šľahačkou)

A dnes ho predvádzam v polke mojej a polke monackej receptúre. Základom sú plátky lístkového cesta vrstvené s vanilkovým krémom a jahodami. Všetko som dodržala, ale krém som si už spravila vlastný. Taký ten môj 😋

  • 150ml šľahačky
  • 150ml mascarpone
  • 75g bielej čokolády
  • vanilka
  • limetková kôra

Krém sa spraví vyšľahaním všetkých ingrediencií, len pozor na teplotu. Ja som bola nedočkavá a kapku sa mi zgrcol, ale chuťovo bol aj tak ako sen. Ideálne je ho spraviť ako parížsku šľahačku, zvarením čoko so smotanou, ktorá sa nechá v chladničke do rána a potom sa krásne vyšľahá s mascarpone a príchuťami podľa ľubosti (vanilka, nastrúhaná kôra citrusového ovocia, škorica, kardamon, poprípade nejaký ten koňačik, likérčok, rumíček😁)

Jahodová omáčka – jahody rozmixované s práš.cukrom a mätou, prepasírované cez sitko.

Lístkové cesto sa nakrája na plátky aké veľké chcete, ktoré sa popichané pečú pri teplote 180°C do bledozlata. No a potom sa to už vrství. Mali by byť štandardne 3 vrstvy, ale cesto sa mi tak nafúklo, že by sme ho nestrčili do úst 😂 preto je pri tomto recepte lepšie použiť tzv.rýchle lístkové cesto, ktoré som robila v Napoleon torte, spomenutej vyššie.

Ja som si spravila aj takéto jednohubky na cestu.

Neni ako z katalógu a určite ho ešte spravím, lebo chuťovo je fakt neskutočný, len keby ten čas bol🤷‍♀️