Katkin všemír

Mattentaart

O pôvode tohto koláčika sa vie málo, ale podľa starých spisov jeho história siaha až do obdobia temného stredoveku, v ktorom sa vyrábala matten – „zrazené“ (mlieko). To sa využívalo na výrobu omáčok, či ako plnka do koláčov. Jej kvalita sa pochopiteľne odvíja od kvality mlieka a tou naj je práve z regiónu Geraardsbergen, ktorý od r. 2007 nesie aj chránený štatút EÚ pre pôvod koláča, ako „chránené zemepisné označenie“. Toľko k faktom a rozvoňajme kuchyňu tradíciami.

Na výrobu matten treba (vyjde cca 250g)

  • 1l poctivého plnotučného mlieka
  • 300ml cmaru

Na koláč:

  • 2 vajká
  • 50g mletých mandlí
  • 1/2 čl mandľového extraktu
  • 100g cukru (oni v receptoch aj 150g cukru), ale na mňa to bolo príliš sladké aj takto, preto odporúčam menej, napr. tak 50g by mohlo byť ok
  • 2 lístkové cestá

Výroba matten je jednoduchá. Stačí zovrieť mlieko do penista, odstaviť, naliať do neho cmar, trošku pomiešať a počkať pár minút. Mliečko by sa malo pekne zraziť. Ak by sa nestalo, stačí priliať lyžičku octu. Mne sa však pekne zrazilo a mohla som pokračovať. Vystlala som si sitko bavlnenou utierkou s gázou a naliala som celú zmes do neho. Prikryla som to a nechala v chlade 12 hodín cediť. Občas sa môže premiešať pre pomoc s rýchlejším precedením. Vznikne takáto úžasná tvaricotta, ktorá chutí ako spojenie tvarohu a ricotty. Je to mňamka.

Plnka sa robí tak, že sa zmiešajú matten, cukor, žĺtka, extrakt a mandle, do ktorých sa nakoniec jemne vmiešajú vyšľahané bielka. Formy na tartaletky sa vymažú a naplnia popichaným lístkovým cestom.

Potom sa naplnia plnkou (asi tak do 3/4), prikyjú plátkom lístkového cesta, do ktorého sa v strede spraví dierka v tvare x (ideálne nožnicami). Cez ňu bude vychádzať matten para, ktorou sa vrch špecificky opečie. Pred tým ich ale treba potrieť vyšľahaným vajkom a šup do 200°C vyhriatej rúry. Takto sa pečú cca 10 minút, potom sa teplota stiahne na 170°C a pečú sa ešte asi 15-20 minút.

Je to celé tak príjemne ľahké a vláčne, no pre krémovejšiu a hutnejšiu plnku je lepšie vajká nedeliť a nešľahať. To už ale kto ako ľúbi.