Katkin všemír

Mandľový cheesecake pod slaným karamelom s ovocnou omáčkou a bielou čokoládou

Neviem vôbec popísať tento absolútne lahodný krémový sen. Už pri miešaní ingrediencií ako čarodejnica variaca magický lektvar, som vedela, že sama budem mať málo. Tie chute k sebe tak neuveriteľne patria a vytvárajú natoľko silný gastronomický orgazmus, že som si nie raz, ani dva krát, ale rovno tri krát po sebe naložila. To keď musíš, tak musíš.

Cheesecakečík je tentokrát nepečený, čo umocnilo jeho krémovosť a mäkkosť, čím sa doslova roztápa na jazyku. Ale nebudem to už viac naťahovať. Tu je zoznamčok:

Na korpus ide nemenná klasika sušienok a rozpusteného masla, ktoré zmiešam dokopy, utlapem do pekáča a viac sa k tomu netreba vyjadrovať.

Na slaný karamel:

  • 150g cukru
  • 50ml vody
  • 100g masla
  • 80 ml smotany na šľahanie
  • tak 0,5 – 1 lyžička soli

plnka:

  • 250g mascarpone
  • kelímok kyslej smotany
  • kelímok šľahačky
  • 3 biele 100 gramové čokoládičky
  • 2 poriadne lyžice mandľovej pasty alebo masla
  • cukor komu by bolo málo sladké, ale zas netreba to preháňať.
  • lupene mandlí

na omáčku mrazené ovocie podľa chuti. Ja som dala prednosť kyselkavej chuti lesného ovocia v kombinácii s vanilkou a lyžicou trstinového cukru.

Takže poďme kúzliť. Začala som hneď za horúca, čo znamená varenie karamelu. U mňa, ako úplného začiatočníka a amatéra najvyššieho kalibru, to bol môj prvý pokus, takže som ho robila nervózna, ako panna počas prvého sexu. Len s tým, že na toto som bola fakt sama. Podľa 38 návodov a receptov sa mi našťastie podaril a podľa Jankovho výrazu počas ochutnávky, asi aj viac ako vydaril. Super, toto by sme mali a takto som ho teda spravila.

Do panvice som si nasypala cukor, zaliala vodou a nechala bublinkovať. Podľa návodu múdrejších som nemiešala, iba občas potočila panvicu, ako keď robím palacinky. Po asi 10 minútach sa sirup začal sfarbovať do medovej farby. Prituhuje a netrpezlivo čakám kedy bude tá správna karamelová farba. Sú to sekundy a keď sa karamel sfarbí do požadovanej farby, pridám mäkké maslo. Teraz už intenzívne zapájam varešku a miešam aby sa masielko rozpustilo. Nakoniec prilievam šľahačku a miešaním spájam prskajúce ingrediencie. Chvíľku nechám vybublať a vypínam oheň. Teraz je ten správny čas pridať soľ. Mne bohato stačila polka lyžičky. Odporúčam pridávať potroške a ochutnávať, aby sa nepresolil. Lektvar nechám chladnúť oplotený elektrickým drôtom, ako ochranu pred nájazdom lyžičiek členami domácnosti.

Na omáčku si len vysypem mrazené ovocie do kastrólika, posypem trochou trstinového cukru a varím kašu varím. Uvarené ovocíčko precedím cez sitko a šťavu ešte raz prevarím s troškou vanilky a škrobu. Toto kyselkavé pyré zrejme netreba strážiť.

No a teraz to najdôležitejšie. Na plnku si zmiešam mascarpone, smotanu, do tuha vyšlahanú šľahačku, mandľové maslo a rozpustenú bielu čokošku. Ale polku z jednej dám bokom na ozdobu. Všetko poriadne zmiešam do hutnej hmoty a vylejem na kosrpus. Na noc šupnem do chladničky, aby dobre stuhol. Odloženú polku čokolády som si rozpustila a natrela na papier na pečenie, ten som zrolovala, dala do pohára a tiež šupla do chladničky.

V deň D som vybrala koláčik z chladničky, navrch som pomocou cukrárskeho vrecka naliala karamel, posypala opraženými lupienkami mandlí a servírovala s omáčkou i ovocím na lodičkách z bielej čokolády.

Konečná totok.