Katkin všemír

Makowiec

Podľa všetkých možných rebríčkov, je na vrcholkoch Poľskej tradičnej kuchyne, tento úžasný makový závin. Napriek nezdarom som to s touto dobrotou nevzdala a kto číta od začiatku, tak vie, že sa na tretí pokus vydaril. Tak pre rekapituláciu a osvieženie opäť prikladám receptík na túto makovú dobrotku.

na 1 závinčok postačí

  • 250g hl. múky
  • 150ml mlieka
  • 40g masla
  • 1-2 PL cukru
  • štipček soli
  • 15g čerstvého droždia

na makovú plnku:

  • 120g mletého maku
  • 100ml mlieka (alebo sladkej smotany)
  • 50g práškového cukru
  • kúsok masla
  • podľa chuti trošku škorice
  • 1PL džemu podľa ľubosti (nemusí byť, ale dodá to celému šmrnc)

Postup si myslím, že už ovládate, ale pre lenivé blondíny ako som ja, takto stručne:

Kvások: Mlieko 40°C + 1PL cukor + namrvené droždie -> 15 min.

Do misy: Preosiata múka + soľ + roztopené maslo cca 40°C + kvások ->hnietiť do hladka -> hodinku nechať kysnúť prikryté v teple.

Plnka: Spariť mak vriacim mliekom + maslo + cukor + škorica + lekvár -> vymiešať a nechať vychladnúť.

Cesto vyvaľkať na cca 7mm -> natrieť plnku s vynechaním cca 4 cm na konci -> zahnúť pravý a ľavý okraj, aby plnka nevytiekla -> rolovať -> koniec na spodok -> nechať podkysnúť aspoň pol hodinku -> potrieť roztopeným maslom -> piecť 180°C 25 – 35 min podľa trúby. -> potrieť hneď po upečení maslom -> pokúsiť sa nechať vychladnúť -> papať.