Machová torta
Tento úžasne ľahký, svieži, šťavnatý zázrak s jemnou zemitou chuťou, Vám vyčaruje pravú lesnú atmosféru, priamo v papuľke. Jeho benefitom nie je len prírodná vizáž, ale aj vitamínový prínos, nakoľko tú krásnu zelenú farbu docielia čerstvé špenátové listy. Bez obáv, špenát absolútne nie je cítiť a ani jeden ochutnávač neuhádol čo v nej je. 😀 Takto Vám to zjedia aj najväčší odporcovia tejto zdravej buriny.
Takže na korpus:
- 150g hl.múky
- 2 vajká
- 80-100g cukru
- 75g oleja
- 1/2 bal PDP
- 125g čerstvého špenátu
- št. soli
- citrónovú šťavu z polky citróna s nastrúhanou kôrou
Na krém:
- 125g mascarpone (samozrejme pre zdravšie žijúcich môže byť aj tvaroh, alebo ľahší smotanový syr)
- 250ml šľahačky
- 2-3 PL práš. cukru (podľa chuti)
- vanilka
Džem
Vhodný je svieži, kyseľkavý džem, ktorý si uvaríte sami. Ja som si vzala balík mrazeného lesného ovocia, rozvarila s trochou trstinového cukru, citr. šťavou, škoricou a na chuť som pridala aj trošku Amaretta 😀
Celý koláčik je veľmi jednoduchý. Špenátik som si rozmixovala s olejom na pyré, vajcá s cukrom a soľou rozšľahala do krásnej bledej peny a nakoniec som to celé jemne spojila s citrónom, preosiatou múkou a PDP. Cesto som naliala do 20cm širokého pekáčika a piekla pri teplote 170°C asi pol hodinku (test špajlou).

Vychladnutý korpus som vodorovne prerezala na dve polky. Na spodný som napatlala ešte horúce šťavnaté lesné ovocie, aby sa pekne vpilo do korpusu, na vrch som navrstvila vyšľahaný krém a celé som to pokryla rozmrvenou hornou polovicou korpusu (na štýl krtkovej torty). Nechala som to pekne zatuhnúť v chladničke a pred podávaním si už každý vie podľa fantázie ozdobiť tortičku ovocím, jedlými kvietkami a podobnými blbosťami 🙂




Samozrejme výber ovocia, krému a podobných záležitostí si viete prispôsobiť svojim chutiam. Verím, že je dokonalá aj s parížskou šľahačkou s jahodami alebo banánom 🙂


