Katkin všemír

Macarons – makarónky

Skôr ako sa pustíme do tejto francúzskej cukrovinky, musím napísať jednu vec. Sú to makArónky a nie makrónky. A teraz poďme piecť 😅 Nebudem tu zaťažovať naše hlavičky spôsobmi, ako sa môžu robiť, ale napíšem rovno jeden postup (talianska metóda), vďaka ktorému sa relatívne pekne vydarili na poprvé, tak načo sa zamotávať, že áno. 😂

Takže suroviny:

  • 100g bielkov (50g+50g)
  • 145g mandľovej múky
  • 145g kryšt. cukru + 145g práš. cukru
  • 35g vody

Postup: mandľovú múku poriadne zmiešam v mixéri s práš. cukrom a preosejem do misy, do ktorej dám polku bielok (50g). Hmotu poriadne zmiešam do jemnej pasty (do nej sa môže pridať farbivo, vďaka čomu sú makarónky krásne farebné). Druhú polku bielok začnem pomaly šľahať a popritom začnem variť sirup z vody a kryšt. cukru do teploty 118°C. Akonáhle mám sirup hotový, začnem ho pomaly liať po hrane misy k šľahajúcim bielkam na najmenších otáčkach. Keď mám sirup zapracovaný, spustím šľahač na plné obrátky a vyšľahám si pevný sneh (asi 6-8min.). Sneh potom po tretinkách vmiešavam do mandľovej pasty a miešam jemne cesto, kým nebude mať konzistenciu stekajúcej lávy, poprípade kým nezačne jednoliato tiecť a na spodku misy vytvárať vrstvy, ako padajúca stuha. Takto pripravené cesto potom dám do vrecka s ozdobnou špičkou a kolmo na pekáč vytláčam kopečky veľké asi 3cm. Po každom vytlačení treba vreckom švihnúť (aby sa nerobili špice) a medzi makarónkami nechať cca 1cm odstup.

Teraz plechom poriadne tresnem o stôl s rozloženou utierkou, alebo uterákom, aby vyšli bublinky a nezničila si pri tom nábytok. Nakoniec nechám makarónky odpočívať 15-20 minút a keď sa jemne obschnú na povrchu, dám ich piecť na spodnú mriežku do 150°C vyhriatej trúby na 13 – 15 minút. Mali by sa pekne zdvihnúť a ukázať nožičky.

Najčastejšími plnkami sú čokoládová ganáž, slaný karamel, svieže ovocné krémy, maslový vanilkový krém, a pod. Ja som plnila čokoládovou ganážou: 1:1 čokoláda so šľahačkou. Zmiešala som si 80g čokolády s 80g šľahačky, pridala som štipku kávy a 10g masla. Všetko som spolu roztopila vo vodnom kúpeli a nechala vychladnúť.

Na slaný karamel som si uvarila karamel zo 100g cukru s troškou vody, pridala som 60ml šľahačky a 100g masla. Keď sa mi krém zjednotil, pridala som pol lyžičky soli a nechala vychladnúť.

Do stredu makaróniek som dala kúsok višne z džemu pre sviežosť. Veľmi populárne sú aj pralinkové plnky, citrónové, či orieškové krémy a pod.