Katkin všemír

Limetkový tvarožník pod chrumkavým čučoriedkovým crumble

Nedeľa sa prudko blížila a ja som už nedočkavo chystala ingrediencie na poobedný koláčik. Minule som robila klasický strúhaný tvarožník, ktorý síce mal obrovský úspech, ale ja som nebola spokojná. Tam si ešte spravím reparát. Chuťovo ale bol vynikajúci a mala som veľký šmak spraviť jeho bielu verziu s ovocíčkom. Nakoniec z toho vzniklo niečo ako limetkový tvarohový chceesecake s čučoriedkovým crumble. Robila som ho v sobotu, aby do nedele ustál v chladničke do dokonalého spojenia chutí.

Korpus:

  • 200g maslové sušienky
  • polka 250 gramového masla

Tvarožník:

  • 500g mäkkého tvarohu
  • kelímok (200g) Crème fraîche
  • 3 vajká
  • limetka
  • asi 4 lyžice práškového cukru
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • vanilka
  • čerstvé čučoriedky

Posýpka:

  • 80g hrubej múky
  • 80g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 80g masla

Omáčka:

  • mrazené čučoriedky
  • cukor
  • malá lyžička škrobu

Tak poďme na to. Rozmixovala som si kekse a zmiešala s rozpusteným masielkom. Túto hmotu som vtlačila do formy a šupla na 10 minútiek do trúby so 180°C. Zatiaľ som si vyšľahla bielka s polkou cukru. Žĺtka som zmiešala dokopy s tvarohom, smotanou, zvyšným cukrom, pudingom a vanilkou. Limetku som prekrojila, vytlačila šťavu a nastrúhala kôru. Do krému som jemne vmiešala bielka a dala na bok. Zatiaľ sa mi predpiekol korpus, ktorý vyberám, aby trošku vychladol. Teraz nastal čas na mrveničku, ktorú som vyrobila ručným vmasírovaním všetkých troch súčiastok do ucelenej hmoty.

Na korpus som vyliala tvarohový krém, posypala čučoriedkami a na vrch som mrvila masielkové cesto s lupienkami mandlí. Piekla som ho cca 50 minút na 170°C.

Cez noc pekne stuhol v chladničke a ráno som len šupla do kastróla mrazené čučky s cukrom a povarila ich so škrobom do jemne hustej omáčky. Tramtadadáááá

Keď sme sa s Janíčkom vrátili z kráľovského pochodu, za odmenu nám veeeeľmi ulahodil.