Katkin všemír

Leivasupp

Posledným tradičným Estónskym dezertom je leivasupp. Je to v podstate niečo ako Lotyšská maizes zupa, ale toto sa varí s jablkami a džúsom, zväčša sa rozmixuje do hladka a podáva sa poliate mliekom. Tiež sa robí z ražného tmavého chlebíka a nakoľko mi ešte kúsok ostal, zobrala som tento zvyšok chlebíka a pustila sa do práce. Poháňala ma zvedavosť, aký je rozdiel medzi nimi, lebo ten prvý mi veľmi chutil.

  • 125g na plátky nakrájaného tmavého ražného chlebíka Rupjmaize
  • 250ml voda + 200ml džús (jablkový, popr. brusnicový)
  • 40g hrozienok (kto nemá rád ako ja, môže si dať aj ten mix)
  • 1PL cukru
  • 1/2 čl škorice
  • 2 jablká – ošúpané a nakrájané
  • citrónová kôra so šťavou z citróna

Postup je podobný. Chlebík sa musí opiecť, potom poliať vriacou vodou a precediť cez hrubé sitko. Prileje sa džús, pridajú sa jablká, cukor, škorica, citrónová kôra so šťavou a varíme to asi tak 5 ž 10 minút. Zatiaľ si v miske sparím vriacou vodou sušené ovocie, aby bolo mäkké. Keď mám mäkké jablká, ponorným mixérom to celé rozmixujem do hladkého krému, do ktorého pridám zmäknuté kúsky sušeného ovocia.

Väčšinou to podávajú s mliekom, ale papajú to aj so šľahačkou, či s kyslou smotanou.

Leivasupp je v porovnaní s Maizes zupa jemne kyslejšia a sviežejšia vďaka citrónu a jablkám. Taktiež je rozdiel papať hladký krém a hutnejšiu kašu. Takto s mliečkom sa mi to viac pýta ako svačinka doobeda, alebo na olovrant. So šľahačkou je to už iná poézia.