La dame blanche – Dáma v bielom
Biela Dáma je v týchto kútoch Európy veľmi populárna a obľúbená záležitosť. Na to, aká je jednoduchá, je to úžas… no proste úžas.
Na vanilkovú zmrzlinku:
- 250ml šľahačky
- 150ml mlieka
- 2 veľké alebo 3 menšie žĺtka
- 40g cukru (alebo podľa chuti)
- vanilka
čoko poleva pre nás dvoch:
- 30g čokoládičky
- 50ml smotany
- kúsok masla
- pre zvýraznenie čokoládovej chuti som pridala 1čl kávy
Kto je lenivý, si zmrzlinku kúpi, kto je odvážnejší, pustí sa do práce. Ono to nieje žiadna veda, lebo si stačí vymiešať žĺtka s cukrom, ktoré sa temperujú horúcim mliekom so smotanou. Potom sa to vráti naspäť do hrnca a varí sa do jemného zhustnutia. Nesmie však zovrieť, ale do teploty cca 82 – 84°C. Nakoniec sa pridá vanilka a prikrytý fóliou musí krém vychladnúť do izbovej teploty, aby sa potom mohol šupnúť na pár hodín do chladničky. Potom sú dve možnosti. Kto má zmrzlinovač si to do neho naleje, zapne a on už si porobí svoje… Kto ho nemá, si krém naleje do mixéra a vyšľahá do krásnej peny, ktorú šupne v nádobke do mrazáku. Teraz to bude trošku pracnejšie, lebo každé cca 2 hodinky (tak 3 či 4 krát) treba zmrzlinu premiešať, aby sa nevytvorili kryštáliky. No a hotovo.
Na čokopolevu sa maslo, smotana a čokoška rozpustia do krémovej hmoty, prileje sa káva a hotovečko. Pre fajnšmekrov sa môže pridať aj nejaký alkoholček obľúbený, alebo škorica,.. Treba dať viac smotany, aby poleva nestvrdla na studenej zmrzline.
No a samozrejme nesmie chýbať ŠĽAHAČKA!
No a my sme si ešte dali ovocíčko a slané pražené arašidy. Toto je čistý foodporn.🤤