Katkin všemír

Kwareżimal

Veľmi rada pečiem tradičné koláčiky s históriou siahajúcou do dávnych čias. Keď ich robím a degustujem, predstavujem si ako v tej dobe žijem a celé to okolo vnáša do chutí krásny zážitok. Jedným z takých koláčikov je tento maltský pôstny suchár (od sl. Quaresima – 40 dní pôstu), ktorý údajne vymysleli maltézski rytieri. V čase pôstu sa totiž nesmeli jesť živočíšne produkty, ako sú vajcia či mliečne výrobky, čím je sušienka vhodná aj pre vegánov. Cukor sa papať mohol, lebo ho vnímali ako korenie a bolo ho dostatok. No tak sa poďme hrať na maltézskych rytierov a po bojoch sa zakusnime do týchto úžasných pôstnych sušienok 😁

Na 2 malé bochníčky som si vzala

  • 100g hladkej múky (môže byť aj celozrnná)
  • 100g mletých mandlí (ideálny pomer je 50g mletých pražených mandlí a 50g mandľovej múky)
  • 30g cukru, ale kto má rád viac sladšie, tak si môže pridať
  • 1/2 čl škorice + štipku muškátového oriešku
  • pomarančová kôra + šťava z polky pomaranča (cca 50-70ml)
  • 1/2 čl vody z kvetov pomaranča
  • štipka soli
  • vanilka
  • voda podľa potreby

Postup je detský, keďže sa zmieša suché spolu, mokré spolu a potom všetko dokopy. Vytvoria sa bochánky, ktoré sa pečú pri teplote 180°C cca 12-15 minút. Hneď po upečení sa potrú medom a posypú opraženými kúskami mandlí.

Na turistiku, výlety, alebo len tak na zdravší snack sú absolútne dokonalé. Majú fantastickú chrumkavú kôrku a také hutnejšie mäkké mandľové vnútro s pomarančovou chuťou a arómou. Je to vlastne ako taký sladký chlebík a úprimne som si ho potom dala aj s masielkom na raňajky a mňam mňaaam…

Spravila som si aj verziu, do ktorej som pridala kakao (stačí tak 1čl na toto množstvo) ako aj niektoré moderné recepty písali. Na vrch som si potom dala slaný karamel a musím povedať, že tie ma odrovnali ešte viac.