Krupica s čerešňami, pod strúhaným kakaom
Mám taký dojem, že každý z nás pozná klasický tvarohový koláčik so strúhaným kakaovým cestom. U nás je veľmi obľúbený a neraz som už tento zázrak robila. V poslednej dobe ma však opäť začali chytať chute na túto dobrotu a nakoľko nás zajtra čaká brigáda v práci, myslím, že práve táto chvíľa by mohla byť tá správna na jeho upečenie. Problém ale je ten, že mám v chladničke len jeden malý tvaroh. Za to v špajzke hektolitre mlieka a tri balenia krupice. Spomenula som si, aký úspech mal makový krupicový koláč a tak som sa rozhodla spraviť obmenenú verziu v podobe strúhaného krupicovníka s čerešničkami.
Na cesto ide mňamózna klasika:
- 400g hladkej múky
- 1 bal kypriaceho prášku
- 3 lyžice kakaa
- 110g práškového cukru
- 250g masla
- 1 žltko
Na krupicovú plnku som dala:
- 750ml mlieka
- 150g krupice
- 250g tvarohu
- 130g cukru
- 100g masla
- 3 vajíčka
- odkôstkované čerešne
Na čerešňovú omáčku:
- opäť odkôstkované čerešne
- trstinový cukor (podľa chuti a množstva čerešní)
- štipka škrobu
Prvý krok je uvarenie plnky, ktorá potrebuje chvíľku času na vychladnutie. Mlieko s maslom a cukrom som postavila na oheň, a keď to začalo bublať, vsypala som krupičku, aby som uvarila hustú kašičku.
Potom som si zarobila cesto ručným zmiešaním všetkých prísad a urobila placajdu, ktorú som si rozdelila na dve nerovnaké polovice. Tú väčšiu som utlačila na spodok formy a popichala vidličkou. Tú menšiu som zabalila do fólie a uložila do chladničky.
Krupičná hmota mi zatiaľ vychladla a preto som do nej mohla vyliať tvaroh zmiešaný s vajíčkami. Poriadne som to premiešala a vykydla na utlačené cesto vo forme. Na vrch som naukladala čerešničky a postrúhala zvyšné kakaové cesto.
Kým sa mi koláčik piekol pri teplote 180°C cca 35 minút, som spravila omáčku. Tá je úplne jednoduchá: podusím čerešne s cukrom, pridám škrob zmiešaný s vodou a miešam kým nezhustne. Stačí fakt len trošku, nech z toho neni džem 😀


A takto nám chutil v práááááci
