Katkin všemír

Krupica s čerešňami, pod strúhaným kakaom

Mám taký dojem, že každý z nás pozná klasický tvarohový koláčik so strúhaným kakaovým cestom. U nás je veľmi obľúbený a neraz som už tento zázrak robila. V poslednej dobe ma však opäť začali chytať chute na túto dobrotu a nakoľko nás zajtra čaká brigáda v práci, myslím, že práve táto chvíľa by mohla byť tá správna na jeho upečenie. Problém ale je ten, že mám v chladničke len jeden malý tvaroh. Za to v špajzke hektolitre mlieka a tri balenia krupice. Spomenula som si, aký úspech mal makový krupicový koláč a tak som sa rozhodla spraviť obmenenú verziu v podobe strúhaného krupicovníka s čerešničkami.

Na cesto ide mňamózna klasika:

  • 400g hladkej múky
  • 1 bal kypriaceho prášku
  • 3 lyžice kakaa
  • 110g práškového cukru
  • 250g masla
  • 1 žltko

Na krupicovú plnku som dala:

  • 750ml mlieka
  • 150g krupice
  • 250g tvarohu
  • 130g cukru
  • 100g masla
  • 3 vajíčka
  • odkôstkované čerešne

Na čerešňovú omáčku:

  • opäť odkôstkované čerešne
  • trstinový cukor (podľa chuti a množstva čerešní)
  • štipka škrobu

Prvý krok je uvarenie plnky, ktorá potrebuje chvíľku času na vychladnutie. Mlieko s maslom a cukrom som postavila na oheň, a keď to začalo bublať, vsypala som krupičku, aby som uvarila hustú kašičku.

Potom som si zarobila cesto ručným zmiešaním všetkých prísad a urobila placajdu, ktorú som si rozdelila na dve nerovnaké polovice. Tú väčšiu som utlačila na spodok formy a popichala vidličkou. Tú menšiu som zabalila do fólie a uložila do chladničky.

Krupičná hmota mi zatiaľ vychladla a preto som do nej mohla vyliať tvaroh zmiešaný s vajíčkami. Poriadne som to premiešala a vykydla na utlačené cesto vo forme. Na vrch som naukladala čerešničky a postrúhala zvyšné kakaové cesto.

Kým sa mi koláčik piekol pri teplote 180°C cca 35 minút, som spravila omáčku. Tá je úplne jednoduchá: podusím čerešne s cukrom, pridám škrob zmiešaný s vodou a miešam kým nezhustne. Stačí fakt len trošku, nech z toho neni džem 😀

A takto nám chutil v práááááci