Katkin všemír

Kremowka

Krémeš. Tak tento zázrak je opäť tradičný a veľmi obľúbený vo viacerých krajinách. Robí sa v rôznych verziách, ktorými sa jednotlivé krajiny líšia. Základ však majú viac menej rovnaký. Priznám sa, opäť je to dezert, ktorému ja neholdujem. Mám pocit, že som na slovensku ešte nejedla krémeš, ktorý by mi vyslovene chutil a Janko tiež krčil tvárou, keď som mu povedala, čo nás čaká.

Na recepte som si dala záležať. Porovnala som všetky krajiny, ktorých sa to týka, naštudovala staré až hádam najstaršie recepty a našla som prienik tohto základu.

Cesto: lístkové – 2 pláty

Priznám sa, v tomto prípade som si prácu uľahčila a lístkové cesto som si kúpila. Ak vaľkáte ako ja – čiže ako dement, kúpte si už navaľkané. Inak bude hrubé a nerovné ako to moje… Cesto pečiem popichané vidličkou zhruba 10 minút pri 180°C.

Plnka:

  • 1l mlieka
  • 5ks vajkov – žĺtka a bielka zvlášť
  • 100g práškového a 100g kryštáľového cukru
  • 125g Zlatého klasu alebo vanilkového pudingu
  • štipka soli
  • kto chce môže aj kúsok masla

Čo ma tu prekvapilo bolo, že veľa cukrárskych receptov bolo: puding plus nejaký margarín. Prečo toto ľudia robíte. Ja chápem, surové bielka… Ale. Toto nieje krémeš. Toto je pravý krémeš:

Domáce čerstvé vajíčka oddelím a vyšľahám bielka s práškovým cukrom (pre strach z choroby je možné miešať na pare do rozpustenia cukru a potom vyšľahať, poprípade použiť horúci cukrový sirup). Žĺtka vyšľahám s kryštálovým cukrom do bledej peny, pridám pudingový prášok a 100ml mlieka. Zvyšné mlieko privediem do varu. Postupne vlievam horúce mlieko po troche do vajíčkovej zmesi, čím vajká temperujem. Keď vyrovnám teploty, vlejem to celé naspäť do hrnca a uvarím hustý puding. Do ešte horúceho pudingu opatrne postupne vmiešavam bielkový sneh. Kto chce, ešte pred bielkami môže vmiešať kúsok masla do krému, čím bude lahodnejší.

Krém vylejem na prvý korpus a prikryjem druhým korpusom hore nohami, aby bol vrch rovný. Jemnúčko zatlačím a dám vychladiť. Podávame posypané práškovým cukrom.

Typ: vrchný plát si pred položením nakrájam na kocky a tie pokladám na vrch. Uľahčí to krájanie a podávanie koláčika.

Keď sme s Jankom ochutnali tento experiment, odpadli sme. Takže toto je ten pravý krémeš, ktorý je tak slávny. A veruže má byť aj prečo. Prosím, nerobte tie margarínovo – pudingové atrapy. Toto je skutočné nadýchané nebíčko v papuľke.

Ak vám chýba šľahačka, môžte si ju tam dať. Poliaci robia aj s, aj bez nej, no vraj tá tradičná kremowka je bez nej. K jeho rôznym verziám sa však ešte dostaneme😁