Katkin všemír

Kozunak / Kozinjak / Cozonak…

Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Moldavsko, Sev. Macedónsko, Grécko… Celý Balkán si pečie túto tradičnú, sviatočnú buchtu s históriou až do starovekej antiky a temného stredoveku. Samozrejme každá má už svoju špecifickú vizáž a chute, ale základ je viac menej rovnaký.

Takže na jednu takúto buchtičku upečenú vo forme na biskupský chlebík, som si vzala

  • 250g múky
  • 150ml mliečka
  • 40ml oleja
  • 20g roztop. masla
  • 1-2PL cukru
  • soľ
  • vajko (ja nedávam, popr. dám žĺtko)
  • citrónová a pomarančová kôra
  • polka droždia

Macedónci pridávajú do cesta hrozienka a pletú ho do podoby našej vianočky, nakoľko u nich je názov odvodený od slova Kosa/koca, čo znamená vlasy a preto ho pletú ako vrkoč.

Niektoré krajiny pridávajú do cesta orechy, rum, vanilku, lokum… A niektoré si ho vyslovene plnia rôznymi plnkami, pr. makovou, kakaovou, no najčastejšie práve orechovou.

A tak som si vzala

  • 80g mletých orechov (použila som lieskovce)
  • 30g práš. cukru
  • 1 riadnu PL kakaa
  • 1 bielko
  • soľ
  • farebné sračky – vážne mi to takto prekladal ujo google vo všetkých receptoch😂

Najprv som si klasicky vypracovala kysnuté cestíčko, ktoré hodinku až hodinku a pol pekne kyslo. Potom som ho rozdelila na dve polky, ktoré som vyvaľkala, natrela plnkou, zošúľala, splietla a vložila do vymazanej formy. Nechala som to ešte tak pol hodinku kysnúť a potreté maslovajcom piekla pri teplote 180°C asi 45 minút (keď už chytal vrch, som ho prikryla alobalom).

No a ešte k plnke. Tam sa len vyšľahá bielko, do ktorého sa všetko pekne vmieša (okrem lokumu). Takto urobená plnka sa natrie na rozvaľkané cesto a na vrch sa nahádže nakrájaný lokum.

Po upečení som koláčik ešte potrela roztopeným masielkom a nechala trošku vychladnúť.

Poviem tak, že lokum ako taký mi moc nesedí, ale v tejto buchte s kakavkovoorechovou plnkou bol absolútne fantastický. Dodal tomu presne takú tú Balkánsko-tureckú atmosféru do domácej babkinej kuchyne 😀